Каква печка да изберем?

15
Добави коментар
crimefiles
crimefiles

Преди да са пуснали парното, всички се впуснаха в пазаруване на различни видове радиатори, печки на твърдо гориво или газови печки. Цените им са доста разнообразни.

Маслени радиатори Радиаторите с марка „Теси“ с 2500 вата мощност и 12 ребра струват между 80 лв. и 90 лв. Отоплителен уред със същите показатели, но марка „Дипломат“ струва 86 лв. Радиатор „Делонги“ с мощност 2500 вата, 10-ребрен струва няколко пъти повече – 280 лв. Маслените радиатори са предпочитани, защото бързо достигат желаната от вас температура и я поддържат дълго време след изключването на електроуреда. Това, че са на колелца, улеснява преместването им от една стая в друга. Маслените радиатори могат да затоплят добре помещение не по-голямо от 25-30 кв. м.

Газовите печки също са вариант за отопление през зимния сезон. Разнообразието на цени и модели е голямо. Съществуват варанти на печки, които имат възможност за двйна употреба. Могат да се използват на ток или газ. Цената на една такава печка с марката „Дипломат“ е 145 лв. Със същата марка се предлагат и специални газови печки с каталитично изгаряне, които са предвидени за газифицирани райони. Те не са подходящи за захранване от бутилка. Цената й е 149 лв. „Делонги“ предлагат газови печки с три степени и двойна защита на цена от 190 лв. 300 г газ на час харчи една такава печка, ако работят и трите й пити. Този метод за отопление обаче не е най-подходящият според специалистите, защото при изгарянето на газта се отделят газове и вода, изпотяват се прозорците.

Отоплението с конвектор също е вариант за стопляне през зимата. Конвектор „Теси“ с мощност 200 вата и турбовентилатор струва 58 лв. Същият отоплителен уред с марката „Делонги“ е 12 лв. по-скъп. Конвекторите са по-малки по големина от маслените радиатори и могат да бъдат поставени на стена без опасност от запалване на тапети или други вещи. Те обаче имат по-малка мощност от радиаторите. За малки помещения с размери до 15 кв. м могат да се използват и така наречените „духалки“. Вентилаторните печки, които могат да се използват за разхлаждане на въздуха през лятото и за затопляне през зимата имат цени от 25 до 50 лв. в зависимост от марката.

Печка на дърва Пазарът в София е залят с турски модели. Те приличат на старите тип кюмбе и струват 100 лв. По-големите варианти, но които може и да се готви, са с цени до 300 лв. Те могат да се палят и с въглища, и с дърва. Подходящи са за отопление само на една стая.

Най-малките печки с два реотана, подходящи и за мокри помещения, са и най-евтини. Цените им са около 20 лв.

Български одеяла струват от 25 до 60 лв. Вълнените одеяла са най-подходящи за стопляне през зимата. Цените на одеялата родно производство са от 25 до 60 лв. Олекотено, омекотено от 100% вълна одеяло струва 25 лв. Размерите му са 1,50 на 2 м. Класическите родопски одеяла освен с червено-зелена шарка вече се произвеждат и в естествените цветове на вълната. Има две големини. Едните, подходящи за завиване и за покривка на единично легло, струват 40,60 лв. По-големият вариант за спалня е 60 лв. Срещу същата сума може да се купи и по-екзотично одеяло. То е произведено от вълна на южноафриканска коза. На пазара се намират и одеяла с различни картинки. Най-атрактивните са с изображение на дракони. Те са изработени от екоматерия подобна на пан. Цената им е 50 лв.

Познатите ни от бабините къщи китеници или губери все още се произвеждат. Търсят ги за подредбата на стая в стар стил или за покривала на гарнитури през зимата. Предпочитани са, защото внасят уют и топлят. Някои дори ги използват вместо килим. Цената на квадратен метър китеник е 24 лв. Халищата, които са доста по-обемни и по-мъхести от китениците струват 50 лв.

Производителите предлагат и друг вариант – срещу 6,5 кг вълна и 12 лв. доплащане ще ви дадат родопско одеяло, чиято продажна цена е 40 лв.