Котката ми пишка навсякъде – защо не използва котешката тоалетна? (1 част)

13
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

30.05.2014

Наред с купичките с вода и храна, котешкото легълце и играчките, всяка една котка има на своето разположение още една мебел – котешка тоалетна. Когато обаче мъркащото създание отказва да използва тоалетната по предназначение и вместо това се облекчава на килима или по вашите мебели, нещо понамирисва. Защо вашата котка упорито избягва своята тоалетна и вместо това пишка и ака навсякъде? Как можете да се справите с този проблем?

 

Маркирането при котките се различава от обикновеното облекчаване. При котараците това е начин да очертаят границите на владенията си и да покажат на останалите котки, че навлизат на тяхна територия. Маркирането се наблюдава особено често, ако в едно домакинство има повече от една котка или ако в квартала се навъртат други писани, което кара вашият любимец да смята, че има нужда да отрази присъствието си. Как можем да различим маркирането от обикновеното пишкане при котките? На първо място пикаещата котка заема клекнала стойка, докато животното, готвещо се за маркиране по-често стои право (на четирите си крака). Количеството на урината при маркирането е ограничено, докато при ходенето по нужда то е значително. Маркиращите котараци предпочитат вертикалните повърхности – затова и стойката им е изправена, за разлика от животните, които пишкат клекнали на хоризонтална повърхност. Запомнете, че ако вашата котка маркира, то тя ще използва редовно котешката си тоалетна за ежедневните си нужди, но ще предпочете да маркира определени повърхности по свое усмотрение (най-често места за сядане, бельо).

Ако споделяте дома си с повече от една котка, непременно се постарайте да хванете виновника в действие – кой е той, има ли съучастници, видяхте ли го или само предполагате че е именно той? Определянето на маркиращото животно е от значение по няколко причини – усилията ни да променим нежеланото поведение са насочени именно към него, а ако съществува медицинска причина за уринирането извън котешката тоалетна, вашият ветеринарен лекар може да се заеме с откриването им. Едно от заболяванията, което трябва да се вземе предвид като виновник за честото уриниране на различни места е FLUTD – синдром, обединяващ няколко болести на отделителната система при котките. Много възрастните, както и много младите котки също могат да страдат от заболявания, които не им позволяват да контролират изпразването на пикочния си мехур.

 

(2 част – прочети тук)

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Топ 10 поведенчески проблеми у котката“

„Защо котката ми не спира да мяука?“

„Разгонена котка – какво да предприемем?“