Потопът отнесе плажа на Варна

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Щетите по крайбрежната зона са за 150 000 лв. Потопът отнесе плажа на Варна
Руснаците не се отказват от почивките си у нас

ПРЕСГРУПА ИМПАКТ

МОНИТОР 24.06.2014
Част от плажа в Албена също е отнесен от наводнението, но управата на комплекса смята, че това няма да провали сезона.Бедственото положение във Варна остава.В деня на национален траур беше отслужен трисагий в Катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна в памет на загиналите от катастрофалните наводнения в страната. На литургията присъства президентът Росен Плевнелиев. Пороят във Варна отнесе повече от метър и половина от плажната ивица. Най-тежко е пострадал Офицерският плаж. Активизирани са свлачища, а дървета плуват на 100 метра навътре в морето. Хотелиери са притеснени за протичането на летния сезон и очакват, че част от резервациите на туристите може да бъде отменени.„По първоначални изчисления щетите, нанесени на самия морски плаж, са за около 150 000 лв.”, заяви Андрей Василев ­ търговски пълномощник на варненските концесионери. Някъде пороят е отнесъл повече от 1,5 м пясък от крайбрежната ивица. На три места има активизирани свлачища – в района на Рибарския плаж и на две места около Офицерския плаж.„Най-тежко е положението на Офицерския плажПясъкът е изнесен към морето, което е вследствие на потоците от вода. В близост до калните бани има разрушения”, каза още Василев. Голямата вълна, която е минала през Шокъровия канал, е отнесла три решетки, които са били направени, за да събират едрите отпадъци. „Веднага започнахме действия по почистване, започнахме с наша техника. Неведнъж съм казвал, че парите, които се връщат от концесията на плажовете в общинския бюджет, трябва да бъдат разходвани за инженерната инфраструктура, за укрепване на тези места, за изграждане на канали за оттичане на вода, за укрепване и прочие”, каза още експертът.Той изрази надежда, чедо края на другата седмица плажовете ще могат да се ползватот туристите. Концесионерът се надява на помощ от фондовете „Екология” и „Бедствия”, но предлага занапред средствата, които постъпват в общината от концесионни такси, да отиват целево за поддържане на инфраструктурата на крайбрежната зона.Руските туроператори не отчитат откази на руски туристи от почивки в българските курорти въпреки пороите от миналата седмица, съобщи вчера Асоциацията на руските туроператори (АТОР), цитирана от ИТАР-ТАСС. „По наша информация всички курорти работят нормално.Туристическите зони и детските лагери не са пострадалиот наводненията”, уточнява ръководителката на компанията „Солвекс-тревъл” Ирина Полетайкина, цитирана от АТОР. Според нея туристите не се отказват от туристическите си пакети.Ана Подгорная, директор на друга голяма компания, която работи с нашата страна ­ „Пегас туристик”, също потвърди, че няма откази от почивки и почиващите в български курорти не искат да се прибират по-рано.

.

Германци и сирийски бежанци ринат калта

Доброволците вчера вадеха коли от тинята. Днес на помощ в Аспарухово отиват група сирийци. Георги ХристовГермански доброволци се включиха в разчистването във варненския квартал Аспарухово. „Помагам, защото има нужда. Аз не мога да направя много, но ние заедно можем”, разказа момиче пред bTV във Варна. Младите доброволци следват медицина у нас. Техен организатор е Франк. „Основното е да извадим калта от къщите. Ако всеки вземе само по едно нещо от това, което имаме вкъщи, тук хората ще имат необходимото”, каза студентът.След като германците хванаха лопатите, това реши да стори и специално подготвена група сирийски бежанци от лагера в Харманли. 60 души са изявили желание да станат доброволци. След тренировъчен курс за действие при кризи, организиран от началника на лагера о.з. полковник Марко Петров, групата заминава днес за морската ни столица.Желаещи да помогнат на бедстващите българи са били стотици бежанци. За доброволческата мисия обаче има изискване ­ това трябва да са само мъже и с вече получен бежански или хуманитарен статут. Началникът на лагера вкарал и допълнителен критерий – всички избрани да са служили като войници и да имат закалка за действие при кризисни ситуации.И всички горят от нетърпение да помогнат. Според Ахмед Халиибрахим сирийците тъгуват за бедата, сполетяла хората на приютилата ги България: „Нямаме какво друго да дадем освен силите си, за да им направим живота малко по-добър. Това е нашата благодарност”.

.

Трябват памперси, лопати и кофи

Освен още доброволци за разчистването на Аксаково трябват лопати, ботуши, шапки и слънцезащитни кремове. В Добрич трябват още ръкавици, кофи, чували, памперси, перилни препарати, чаршафи и хавлиени кърпи. От общината поискаха помощ от строителни фирми, които да осигурят фадроми и самосвали. Осигурени са вече 2 тона белина от фирма дарител от Горна Оряховица. Чрез междуведомствената комисия ще се търси съдействие за предоставяне на препарати против комари и гризачи.РЗОК ще окаже помощ на хората, пострадали от наводненията, като им помогне да се снабдят с нужните документи за получаването на медицинска документация. При проблеми пациентите могат да отправят освен към районните каси по местоживеене, и на горещия телефон на НЗОК – 0800 14 800, на стационарните телефони 02 9659 387; 02 9659 121 и в рубриката онлайн консултации на www.nhif.bg.Кампанията „Заедно в бедствието“ събра близо 700 000 лв. от SMS-и с текст DMS VAR№A на номер 17 777 и от дарителската сметка. Още около 130 000 лв. са преведените средства по банков път към сметката на БЧК, а други близо 20 000 лв. са събрани от SMS-и на кратък номер 1466.

.

„Ритон” дарява приходите си от концерт

РАЙНА ТОШЕВАДует „Ритон“ обяви, че ще предостави приходите от големия си концерт на 20 ноември 2014 г. в зала 1 на НДК на пострадалите от наводненията във Варненско.Талантливите актьори от театрална формация „Ефект” при врачанското училище „Васил Кънчов” ще играят благотворително постановката „Да рисуваш по вода” по текстове на Николай Табаков. Спектакълът ще бъде показан на сцената на читалище „Развитие” на 30 юни, а събраните средства са помощ за бедстващите във варненския квартал Аспарухово. Билетите за граждани са по 5 лева, а за ръководителите на общината и шефове на ведомства и предприятия – четири пъти по-скъпи. Ще има и кутия за дарения.

.

Главният архитект Виктор Бузев: Повечето от къщите са незаконни

ПРЕСГРУПА ИМПАКТ, БГНЕСГоляма част от къщите в Аспарухово са незаконни, смята главният архитект
Повечето от къщите по двете най-засегнати от водното бедствие в Аспарухово улици „Горна Студена” и „Моряшка” са незаконни, твърди главният архитект на община Варна Виктор Бузев. Макар че имуществото и вещите на хората са в безпорядък и е трудно да се провери с какви точно документи разполагат, мнението на архитекта е, че над половината от постройките не са вдигнати според изискванията на закона.Площите по изготвените още през 80-те години проекти за т.нар. Западен и Източен отводнителни канали, на които те са изградени, са предвидени като дерета за отводняване, обясни Бузев. Това, че хората са плащали данъци, не означава, че домовете им са узаконени. Те имат административен адрес и фигурират в кадастъра. Той обаче не винаги отразява действителността такава, каквато е, уточни архитектът. В дерето има и незаконно строителство, и незаконно сметище, което се е превърнало в бент, потвърди информацията и областният управител на Варна Иван Великов. „Дерето се е превърнало в микроязовир. Със сигурност някой е виновен, но не мога да го кажа аз”, заяви той.

.

Дезинфектират пометения квартал

Дезинфекцията в Аспарухово започна вчера в 12,30 часа от детска ясла „Детелина“ на ул. „Средец”. Обработват частни домове и публични сгради – ясли, детски градини и училища. Дезинфектантът не е опасен за хората и няма нужда от карантинен период след неговото използване, съобщи директорът на общинското предприятие Антоанета Тончева. Преди да се пристъпи към дезинфекция, терените трябва да бъдат добре почистени от кал и тиня.Днес и утре ще бъдат неучебни и неприсъствени дни за училища, детски градини и ясли.От неделя вечерта започна и връчването на заповедите за напускане на 27 опасни сгради в Аспарухово. На ул. „Св. Св. Кирил и Методий” има 8 рискови къщи, на ул. „Младост” 5, на „Чонгора” – 3, на „Розова долина”, „Борис Киряков”, „Найчо Цанов”, „Пролет” ­ по две, на „Моряшка” – 1, „Тимок”, „Маркови кули” – 1. Сградите се ограждат със сигнална лента, а до 6 часа от получаване на заповедта собствениците са длъжни да предприемат мерки за напускане на имотите. След изтичане на този срок се спират токът и водата, като от общината предупредиха, че при нужда ще се търси и съдействие от служители на МВР. Заповедите подлежат на обжалване, но то не спира тяхното изпълнение, коментираха още от оперативния щаб, като обясниха, че така се вземат мерки да не се допуснат нови човешки жертви.Междувременно от РЗИ – Варна припомниха, че все още водата в Аспарухово не е годна за пиене.

.
.

.

.

.

Анкета

трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?

спасяват само когато се кара до 80 км./ч

кат само си търси начин да глобява

Гласуване