Хортензия – www.za-gradinata.com

13
Добави коментар
riki4
riki4

Хортензия

Хортензията (Hydrangea) е многогодишно красиво растение, преселено по нашите земи от Източна Азия и Америка. Тя представлява средноголям храст, който цъфти всяка година от пролетта до есента в различни красиви цветове – розово, бяло, червено, синьо.

Най – подходящото място за засаждане на хортензията е на сянка или полусянка. Не бива обаче да се садят под дървета, защото те поемат голяма част от влагата, а хортензиите имат нужда от много вода. Също така не трябва в непосредствена близост до основата на растението да има други цветя, защото кореновата му система е доста разклонена настрани. След засаждане е полезно да се полива с дъждовна вода, а почвата да се разрохква. При по-топло време листата на хортензията трябва редовно да се овлажняват с вода.

Най-добрата почва е плодородна, леко глинеста и кисела. Добре й се отразяват минерални торове, но не понася вар и пепел. Поливането да е ежедневно и обилно. Размножаването се прави чрез вкореняване на резници. Отчупва се клонче около 7-8 см. от него се отстраняват листата и се поставя във вода. След около 3 седмици, то пуска коренчета.

Подрязването се прави рано на пролет – март – април до височина 20 -30 см. като трябва да се премахнат всички слаби и повредени клони. През есента трябва да се отстранят прецъфтелите цветове.

При добри грижи хортензията живее около 50 години. Има и полезни свойства: от листата й се правят комреси, които лекуват натъртени места и действат срещу болки при ишиас.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!