Отрицателен RH фактор

14
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Отрицателен RH фактор
30 Юли 2009 / 09:29  |  Автор: mama  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Бебе
,
Интересно

Ако разберете че сте бременна, едно от първите неща и едно от най-важните е да си направите тест за определяне на Вашата кръвна група. Той ще даде точни резултати за нея и RH фактора. Вашият RH фактор може да изиграе съществена роля за здравето на Вашето бъдещо бебе и е важно да сте наясно с тази информация още в началото на бременността.

 

Какво е RH фактор?

 

Хората имат различни кръвни групи поради наличието на различни специфични протеини по повърхността на червените кръвни телца. Съществуват четири кръвни групи:  A, B, AB, и 0 (нулева).

 

Всяка една от четирите кръвни групи се класифицира допълнително, в зависимост от това дали този протеин по повърхността на червените кръвни телца се различава, които съответно и идентифицира RH фактора. Ако Вие сте носител на този протеин,  Вашият RH е положителен. Ако нямате такъв протеин по повърхността на червените кръвни телца Вашият RH е отрицателен.

 

Около 85% от хората са с положителен RH фактор. Но ако една жена с отрицателен такъв и мъж с положителен решат да имат бебе, вероятността то да се роди със здравословни проблеми е голяма. Приблизително половината от децата при които майката е с отрицателен RH, а бащата с положителен наследяват бащиния RH фактор.

 

RH несъвместимостта обикновено не е проблем при първа бременност за майката, освен ако кръвта на ембриона не циркулира в еднакъв ритъм с кръвообращението на майката по време на бременността.

 

Въпреки това кръвта на бебето и майката могат да се смесят по време на раждането. Ако това се случи, тялото на майката възприема RH протеините като чуждо вещество и започва да произвежда антитела. Други начини за произвеждане на антитела от организма на майката при наличие на RH протеините са кръвна трансфузия с положителен RH, спонтанен аборт или извънматочна бременност.

 

Как заболяванията свързани с RH на Вашето бебе могат да бъдат предотвратени или лекувани?

 

В миналото, RH несъвместимостта е била много сериозен проблем. За щастие, големите медицински постижения, направиха усложненията от RH несъвместимостта лечими.

 

Днес, когато една жена има вероятност да развие RH несъвместимост докато е бременна, лекарите предприемат поставянето на две инжекции с RH имуно-глобулин. Първата инжекция се поставя на около 28 седмица от бременността, а втората в рамките на 72 часа след раждане. RH имуно-глобулинът действа като ваксина, предотвратява произвеждането на всички опасни антитела в майчиния организъм, които могат да причинят усложнения не само с тази бременност, но и в бъдещите такива.

 

Благодарение на успеха на тези инжекции с имуно-глобулин, днес процентът на RH несъвместимостта е едва 1 от хората по света.

 

Какви може да са последствията, ако RH несъвместимостта не е предотвратена?

 

RH несъвместимостта рядко предизвиква усложнения и не оказва влияние на здравето на майката. Но по време на следваща бременност антителата, които се развиват могат да бъдат потенциално опасни за майката и детето. Това може да доведе до тежка анемия, жълтеница, увреждане на мозъка или сърдечна недостатъчност на новороденото. В някои много редки случаи може да доведе до смърт, заради прекаления брой червени кръвни клетки, водещи до изтощаване.

 

Ако не сте информирани за Вашия RH фактор и имате съмнения за бременност е важно да направите първата важна стъпка – кръвен тест. Колкото по-рано откриете RH несъвместимостта, толкова по-добре за да се заемете и с други важни неща като приветстването на едно здраво новородено във Вашия дом.

Източник: www.bebok.eu

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ