Аксиния пак гола – този път в „Макс“

21
Добави коментар
araxan
araxan

На Явор Дачков и певицата Аксиния, която най-сетне ще издаде дебютния си албум през есента, са големите интервюта в новия брой на сп. „Макс“.

Бившият телевизионен водещ подхваща интересна тема – защо политическите ни лидери носят червен конец на ръката.

„Те въплъщават българската безрелигиозност, която ни докара до нещастен живот. Вярвам, че има вещици и черни енергии. Тъмната страна съществува. Тя диктува на ясновидците.

Евангелието препоръчва да изпитваме духовете. Да знаем кои са добри и кои лоши. Въобще не ги изпитваме, даже ги издигаме в култ“, казва Дачков.

За първи път той разкрива и подробности за детството и личния си живот.

Ето част от интервюто с него:

– В коя пиеса бихте дали роля на Симеон Сакскобургготски?

– Винаги съм го оприличавал на „Ревизор“ от Гогол. Всички плесват с ръце и хвалят мнимия Хлестаков: „В града пристигна ревизор!“ Изпъват се, стряскат се. Започва стълпотворение от чинопоклонници. Той взема всички дарове, които му предлагат. Гогол е казал, че в „Ревизор“ има един положителен герой и това е смехът.

– Каква музика си представяте при вида на царя?

– Унгарски танц.

– А на Бойко Борисов?

– Нещо от типа: „И ловец съм, и рибар съм“.

– Каква мелодия би отивала на Сергей Станишев?

– Дълги пасамаци от класическа музика, извадена от контекста. Може би рапсодия „Вардар“ или концерт за пиано на Панчо Владигеров точно преди да прозвучи съобщение за нивото на река Дунав в сантиметри. От Станишев струи естетическа скука. В същото време излъчва нормалност и умереност на фона на всеобщия политически кич. 

– Скандална журналистка ви оприличи на кебапче, което се върти на скарата. Бяхте изключително близък до Костов. Защо го разлюбихте?

– Наивно му симпатизирах и вярвах. После разбрах, че той прави точно обратното на това, което говори. Затова и се разделихме. Сините получиха катастрофален резултат на тези избори. Факт е, че Костов загуби мажоритарно в центъра на София от представител на левицата. В същото време е шампион, защото изигра личните си карти.

Докато Мартин Димитров не е в час. Прилича на домоуправител, загрижен за елтаблото и щранговете. Спомням си, че най-голямата му дейност като евродепутат се изчерпваше с това да се махне акцизът върху отровните пърцуци, които българите варят в собствените си казани.

– Кого харесвате?

– Меглена Кунева. Тя полага усилия и не се разплисква в простотии… Намирам Румен Овчаров за интелигентен политик. Извън нещата, за които може да бъде упрекван, говори разумно и умерено. Изглежда прилично като външно поведение в политически план. Независимо дали е демагог. Не го асоциирам с карикатура.

„Грозното пате“ на шоуто „Стар Академи“ Аксиния е разголена на корицата на августовския брой на „Макс“. Тя е позирала на морския бряг пред обектива на Велислава Каймаканова, а на страниците на списанието разказва за амбициите си в шоубизнеса и слуховете, свързвани с нея.

Ето част и от нейните думи:

– Колко дълго ще издържите още да не пеете поп фолк?

– Нямам намерение да навлизам в този стил. Не го усещам, няма да се справя добре, пък и не виждам смисъл да го правя само защото ще изкарвам повече пари или ще имам концерти.

– Как реагирате на упреците, че залагате само на визия и не можете да пеете?

– Нека да дойдат на мой концерт и да ме чуят на живо. Нека всеки си направи избора: харесва ли ме или не.

– На какъв етап от кариерата си сте в момента?

– Никога не съм вярвала, че ще стигна дотук. Че ще мога да се нарека певица. От малка мечтаех за това, но го възприемах като утопия. Израсла съм в Свищов в нормално семейство, от 10-годишна учех музика – солфеж, пиано, всичко, което е необходимо на един професионалист като основа. Но винаги ми се е струвало, че за да станеш музикант, трябва да имаш много пари, връзки и т.н. Затова съм безкрайно щастлива, че сбъдвам детската си мечта. Едновременно с това знам, че има още много хляб да изям.

– Вярно ли е, че продуцирате всеки свой проект сама? Не е ли малко смешно?

– Шоубизнес в България има, той е реален. За мен е извинение от страна на продуцентите и изпълнителите, когато казват, че мащабите ни са малки и се слуша само попфолк. Естествено, че средата в България е много различна, но това не трябва да ни плаши.

Ако се опитаме да копираме модела „Мадона“, няма да се получи не заради мащабите, а заради манталитета. Няма как да очакваш, че ще продадеш 100 или 200 хил. от новия си албум. В България музикантите печелят от участия, а участия има.

Моят график беше тотално запълнен и нямах никакво време за почивка. Използвах фотосесията за „Макс“ на о. Тасос и след нея откраднах два дни, в които да се размажем с моя приятел на гръцкия плаж.

– И нямате ракета носител?

– Нямам ракета носител. Всички видеоклипове си финансирам сама. Същото важи и за албума ми. Свързвали са ме с цяла галерия велики мъже, но сред тях имам само добри познати. Някои от тях са ме питали защо никога не съм ги молила за помощ. Отговорът се крие в гордостта ми – предпочитам да си счупя главата сама, отколкото да разчитам на подкрепа, която после да ме задължава по някакъв начин.