Да превърнеш дома си във ферма за пеперуди

16
Добави коментар
agala
agala

Олга посяга да хване една от пеперудите. Снимка: авторът

В столичния зоопарк животни и хора очакват 14 май, когато се навършват точно 120 години от подписването на указа на княз Фердинанд за създаването на софийската зоологическа градина. Тържествата вече започнаха, а първото от тях беше свързано с новата колония от 250 пеперуди от 20 различни вида, подарена на Зоопарка от Олга Ускова, основателка на първата ферма за пеперуди в България. Най-екзотичните екземпляри идват от Индонезия, ЮАР и Южна Америка и се чувстват доста уютно в клетката на крокодилите (малко известен факт е, че и перпеперудите имат нокти). Скоро предстои да се изгради специален кът за пеперудите, който в западните зоопаркове се нарича “тропическа зала”.
„Пеперудите ще са на свобода, без мрежи или други ограждения, пърхащи над главите на посетителите. Ще има специални хранилки под формата на гъбки. Ще има много зеленина и ще поддържаме необходима температура и влага. Светлината ще влиза направо от горе, тъй като покривът ще е от стъкло. Отделно ще има експозиционна стаичка където ще се люпят какавидите. Но най-важното е,че пеперудите са вече тук, благодарение на Олга Ускова”, казва директорът на софийския зоопарк д-р Иван Иванов.

Пеперуда от вида “Монарх”. Снимки: авторът

Рускинята, която отглежда пеперуди в дома си, разказва, че откакто общува с ветрилообразните летящи насекоми, животът й е станал много по-приказен и магичен. От 15 години Олга живее в столичния квартал „Изгрев”. Решила да се захване с отглеждането на пеперуди, след като няколко поредни дни в стаята й влизали пеперуди. “Много се учудих, защото със семейството ми живеем на 18-ия етаж. Първата ми мисъл, типично по женски, беше дали това не е знак, че съпругът ми си е намерил любовница”, казва председателката на Руския бизнес клуб и на сдружението на блондинките в България Олга.
Преди да започне с отглеждането на пърхащите насекоми в дома си, тя дълго разучавала различните легенди, свързани с може би най-фееричните насекоми на планетата. Изображения на пеперуди се срещат още в древноегипетските ръкописи от преди 3500 години. От древността до днес се е запазило поверието, че пеперудата символизира човешката душа. В една японска сентенция се казва, че ако пеперуда влети в стаята ти, скоро трябва да очакваш посещение на любимия човек. В китайската културна традиция като двойка пеперуди, летящи заедно са изобразявани влюбените. Веднъж Джуандзъ се събудил след като бил сънувал, че е пеперуда. Започнал да се чуди дали пък в момента не е пеперуда, сънуваща, че е човек. Заради различните си стадии, през които преминава развитието на пеперудата – яйце, гъсеница, какавида, пеперуда – тя се счита за символ на прераждането. Смята се, че ако пеперуда кацне върху човека, то той ще е много щастлив.
Днес учените са направили интересни наблюдения върху миграцията на пеперудите. Най-дългият преход е на вида „Монарх” , който преминава около 4000-4800 км, за да достигне от Мексико до Северна Америка. Друг малко известен факт от потенциала на пеперудите е, че те могат да се използват за слънчеви компаси, тъй като са способни да виждат поляризираната слънчева светлина и се ориентират къде е слънцето, дори при много облачно време. По света са известни над 180 000 вида пеперуди, подредени в 127 семейства и 46 надсемейства. В България обитават около 3000, от които около 215 са така наречените дневни пеперуди. В Европа и България има голям брой видове, които са редки и населяват много ограничени местообитания, поради които са застрашени от стопанската дейност на човека. Тези пеперуди са се запазили от минали епохи. За ледникови наследници у нас се смятат повечето високопланински видове кадифянки (род Erebia), които са се приспособили към ниски температури и с отминаването на ледниковия период разпространението им у нас се е ограничило до планинските райони със студен климат. Такива видове са особено чувствителни към промени в климата и затова е от особено значение да бъдат съхранени чрез отглеждане при специални условия.

Снимка: авторът

Сред най-ценните екземпляри във фермата на Олга Ускова е пеперудата от вида „малък тримодонтус”, както и рядко срещаната „колумбийска пеперуда”. Но Блондинката обича поравно всичките си хвъркати. Защото всяка от тях си има свой собствен характер. „Те са моите феи, а приказките за феи идват от много далече – може би от Сибир, където съм родена и аз. Като дете под прозореца ми чувах звънтящите листа на 400-годишните кедри да ми нашепват приказни истории за феи и дракони. В Сибир, в нашата тайга има много редки дървета, в които живеят Феите-пеперуди. Буда някога се е изправил пред пеперуда, за да получи просветлението си”.
Олга Оскова и мъжът й за пръв път внасят редките насекоми за „Бала на цветята” миналата година. „Защото цветята не биваше да остават самотни.”
В момента апартаментът на рускинята гъмжи от над 20 вида пеперуди от почти всички континенти. Когато не хвърчат, те си почиват в специални шкафове с размери метър на два, в които се поддържа специална температура и влажност. „В природата пеперудите живеят две седмици, а в къщи може да изкарат и пет, ако се гледат добре”, казва Олга. В естествени условия, сред природата, пеперудите се хранят с цветен нектар или презрели плодове. При отглеждане в домашни условия трябва да се подхранват с разтворени във вода захар или мед. За целта в половин чаша вода се разтварят няколко чаени лъжички захар или мед. „Тъй като пеперудата не може да види храната си, вие трябва да я накарате да я пробва. Достатъчно е с карфица или клечка за зъби да “разсучете” хоботчето й и да потопите върха му в сладкия разтвор. Тя ще се успокои и ще започне да смуче сама. Ако отглеждате пеперуди вкъщи, трябва да ги храните веднъж на денонощие. Така ще удължите живота им няколко пъти.”
Но всеки посветил се на отглеждането на пеперудите трябва да е подготвен, че това е едно доста скъпо удоволствие. Наскоро Олга се сдобила с много рядък екземпляр от вида „Калигула”. Всеки може да поръча от него или някоя друга пеперуда по свой избор и в интернет на този адрес.
По света в момента има мода да се подаряват живи пеперуди по различни поводи и празници. Те се опаковат в специални опаковки, върху които е изписано пожелание или мечта. Смята се, че когато отворите опаковката и пеперудата изхвърчи, желанието ви непременно ще се сбъдне.

В скоро време, освен с пеперудени страсти и нов пеперударник, от софийския зоопарк очакват да се сдобият с четири нови вида катерички, десет вида маймуни и семейство хиени.
„За разлика от миналата година, когато зима просто нямаше, сега мечката Деси (черна американска мечка) изкара кратък зимен сън, но вече е на крака и обикаля подобрената си с трева клетка, казва д-р Иванов. Скоро кенгурчето ни стана на 4 месеца и вече си подава главата от торбата на майка си, но още го е страх да излезе навън изцяло. Очакваме да се родят и други животни, но аз никога не говоря предварително за тези неща”, обобщава Иван Иванов.

Етикет: