10 от най-впечатляващите нови обекти в списъка на ЮНЕСКО

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 05.07.2014

На своя сесия в Доха, Катар, Комитетът за световното наследство добави още 26 нови забележителности в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Така общият брой на обектите достигна 1007 в 161 държави по света. Припомняме ви, че родните обекти сред тези 1007 са общо 11 – 7 представителя на материалното културно наследство: Несебър, Рилски манастир, Свещарската гробница, Ивановски скални църкви, Боянската църква, Мадарския конник и Казанлъшката гробница ; 2 на нематериалното наследство: Нестинарството и Бистришките баби; и 2 представителя на природното наследство: Национален парк Пирин и Природен резерват Сребърна.

Виж още: 10-те най-необикновени места за отсядане през 2014 г. 10 уникални особености на Археологически комплекс “Калето“ край град Мездра

Ето и 10 от най-впечатляващите нови обекти в списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, които си заслужава да видите.

1. Болгар, Русия Историческият и археологически комплекс Болгар се намира на бреговете на река Волга, южно от град Казан, Татарстан. Крепостта е столицата на цивилизацията на Волжките българи, съществувала между 7 и 15 век. През 13 век става и първата столица на Златната Орда. След като местното население приема исляма в началото на 10-ти век, днес той е място за поклонение на татарските мюсюлмани. От 2005 г насам град Болгар е пър­вият руски обект, който е при­ба­вен към спи­съка на ЮНЕ­СКО, където към момента има общо 26 руски кул­турни обекта.

2. Пещерата Шове, Франция Пещерата Шове има високата естетическа стойност поради размаха на използваните техники, сложният колорит и богатството на темите на скалните рисунки в нея. Кръстена на своя откривател, тя съдържа над 1000 забележителни скални рисунки, изписани по стени и тавани с площ над 8000 кв.м. Въглеродният анализ доказва, че пещерата е била обитавана преди повече от 30 000 години. Още в геологическите времена на обитаване, скален къс блокира входа към пещерния комплекс и така рисунките остават непокътнати във времето до 1994, когато пещерата е открита от екип спелеолози. Шове и всичките й разклонения все още не е напълно проучена. Учените продължават споровете около нейното предназначение.

3. Лозовите масиви на Пиемонт, Италия Лозовите масиви в италианския регион Пиемонт включват пет винарски региона, прочути както с невероятните си пейзажи и замъка Кавур, така и с ролята си в италианската история. Регионът има дълга история на винопроизводството, която стига до пред-римския период. Археологически разкопки показват, че вино се е произвеждало в региона поне от 5-и век преди Христа. Зоната включва над 10 хиляди хектара земя, 29 градчета и селца, повечето ангажирани във винопроизводството. Пиемонт е петдесетият обект на Италия в списъка на ЮНЕСКО, а районът носи официалното географско название Ланге-Роеро и Монферано.

4. Древните градове Пю, Мианмар Древните градове Пю били система от градове държави в днешен Мианмар. Комплексът включва останките на 3 града, оградени с крепостни стени и ровове, разположени в област, поддържана с изкуствено напояване. Процъфтявали са между 200 г. пр.Хр. и 900 г. сл. Хр. Разкопките разкриват дворци, гробници и ранно индустриално производство.

5. Имперското абатство Корвей, Германия Имперското абатство Корвей е разположено по протежение на река Везер. То е било влиятелен бенедиктински манастир, който по времето на Свещената римска империя е подчинен пряко на императора, а неговият управител е носил титлата княз-абат. Каролинският комплекс е единствената запазила се постройка от времето на Каролинския ренесанс в Германия.

6. Пергамон, Турция Руините на древеногръцкия град Пергамон се намират в Егейска Турция, близо до град Бергама. Акрополът на Пергамон е бил столица на древногръцката династия на Аталидите. Комплексът пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. Забележителна част от Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Интерес представляват и руините на огромния античен театър.

7. Началото на Пътя на коприната В древността Пътят на коприната е служел първо за износ на коприна от Китай, затова и е наречен така. Кандидатурата за Началото на древния Път на коприната е подадена съвместно от Китай, Киргизстан и Казахстан. Коридорът Чанган-Тяншан е 5000-километрова система от пътища, която е част от още по-голямата система за транспорт на коприната в Централна Азия. Създаден между II век пр. Хр. и I век сл. Хр., той се използва за търговия до XVI в.

8. Рани-ки-Вав, Индия Рани-ки-Вав или Кладенецът на кралицата е построен през XI век и се намира в Патан, Индия, на брега на река Сарасвати. Обектът е пример за характерните за т.нар. стъпаловидни кладенци, които се изграждали по тези земи от 5000 години. Те са важни системи за събиране на вода в Индия, често са и храмове на водата. Рани-ки-Вав има седем нива стъпала и се е използвал за храм със свещена вода.

9. Делтата на река Окаванго, Боствана Делтата на река Окаванго е най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта на Земята. Разположена е изцяло на територията на Ботсвана. Тя представлява плитко и заблатено място, граничещо с пустинята Калахари. Основният източник на вода представлява река Окаванго, която води своето начало от Анголските възвишения. Легиони от слонове, зебри, биволи, жирафи и хипопотами, а птичата колония няма равна на себе си. По източните брегове на делтата е резерватът „Мореми“, чиито забележителни пейзажи са едни от най-живописните в Южна Африка.

10. Пещерите Мареша и Бет Гуврин, Израел Този град под града с изкуствени пещери изкопани в меката варовикова скала. с намира в Долна Юдея, Израел. Има зали и помещения с различни форми и функции, които са разположени под руините на древните градове близнаци Мареша и Бет Гуврин. Използвани са в продължение на повече от 2000 години от желязната ера до времето на кръстоносците.

Коментари

коментар(а)