Факти за животните, които ще ви впечатлят

1
Добави коментар
martin.saikov
martin.saikov

Плешивият орел е много високо ценена птица в САЩ. Величието ѝ се изразява в необикновения размах на криле, който достига 2.4 метра и способност да развива до 320 км/ч скорост при летене. Този орел има още една забележителна черта: гнездото. Подобно на повечето птички плешивият орел свива гнездото си по дърветата. То обаче е толкова масивно, че в може да счупи самото дърво. Стандартното гнездо на този вид има размери около 1.5 метра диаметър и до 1.8 метра дълбочина. Най-голямото гнездо на плешив орел е открито във Флорида през 1960 г. и тежи 2.2 тона, има диаметър 2.9 метра и дълбочина 6 метра. Напълно заслужено му е отредено място в Книгата за рекордите на Гинес.

виж в пълен размер

 

Щраусите могат да бягат по-бързо от коне, а мъжките представители понякога издават звуци, наподобяващи ръмжене на лъв.

 

Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят. Друг любопитен факт за тях е, че те винаги се обръщат наляво в полета си когато влизат в пещера

 

Кенгуруто използва опашката за са поддържа баланс на тялото.

 

Природата ни е дарила с голямо видово разнообразие… на паяци. Средно статистически науката различава близо 50 000 биологични вида паяци.

 

Тигрите имат райета освен по козината, но и по самата кожа. Окраската е уникална за всяко отделно животно. Никога няма да видите два тигъра с еднакви райета.

виж в пълен размер

 

Как може да избягате от лапите на крокодил (дано никога не ви се случва да го правите, но все пак) – натискате силно очните му ябълки и той ще освободи хватката, след което бягате с всички сили.

 

Бълхите могат да скачат на височина 200 пъти по-голяма от самите тях. Съотнесено с хората, това е все едно един човек да прескочи небостъргач с височина над 380 метра състоящ се от повече от 100 етажа.  

 

Полярните мечки са левичари.

 

Котките имат по 32 мускула във всяко ухо, затова слухът им е толкова добре развит и могат да ви разберат, че си идвате много преди да сте отворили входната врата.

 

Слоновете могат да надушат вода от 3 мили разстояние. Женските са едни от бозайниците, които преживяват менопауза. Другите са гърбавия кит и жените.

виж в пълен размер

 

Единственото, с което коалите се хранят, са евкалиптови листа, нищо друго.

 

Зъбите на бобъра (както на повечето гризачи) растат през целия му живот. За да ги поддържа остри и до определена големина, той трябва постоянно да дъвче най-различни неща – храна, клони и др. Ако не го прави зъбите могат да пораснат дотолкова, че да стигнат до мозъка и да го убият.

 

Цветът, който най-силно привлича комарите, е синьото. Имайте го предвид през летните вечери, които прекарвате навън.

 

Стридите могат да си сменят пола в зависимост от това доколко е по-добре за чифтосването. (На това му се казва ефективно адаптиране).

 

Пеперудите имат две сложно изградени очи, които се състоят от хиляди малки лещи. Въпреки това единствените цветове, които различават, са червено, зелено и жълто.

 

Ако охлюв загуби едното си око, може да му порасне ново, но не е препоръчително този факт да се проверява на практика.

 

Полът на костенурката може да се установи по звуците, които издава. Мъжките са склонни да сумтят и грухтят, докато женските издават съскащи звуци.

 

Жирафите нямат гласни струни. Езиците им са синьо-черни на цвят. Те общуват със себеподобните си чрез вибрации, които изпращат по въздуха.

 

Много дървета се оказват пълни с ядки, защото катериците складират навсякъде, но после забравят в кое дърво какъв хранителен запас са скрили.

 

Гърбавия кит е най-гръмогласният от всички живи същества на земята.

 

Кучешкият нос има свойството на човешките пръстови отпечатъци. Той носи уникален код, по който могат да се издирват изгубили се кучета.

 

Най-бавният морски обитател е морското конче, което изминава 0.016 километра за един час.

 

Прасетата общуват по между си постоянно. Учените различават над 20 вида звуци, които прасетата издават в различни ситуации. Добре познатото „грух-грух“ означава „гладен съм“.

 

Френските пудели всъщност произхождат от Германия.

виж в пълен размер 

 

Колибрито е единствената птичка, която може да лети назад. Крилата ѝ пърхат около 80 пъти в секунда.

 

Камилите могат да издържат половин година без вода. Плъховете могат още по-дълго.

 

Жабите могат да замръзнат през зимата и с настъпването на пролетта да се размразят и да се върнат към живот.

 

Енотите си мият храната преди да я ядат. Имат нещо като ритуал, който практикуват и махат всички нечистотии от храната си. Една наядена ябълка те биха измили във вода придържайки я с предните си лапи, след което биха я схрускали сладко-сладко. Неслучайно другото им име е миещи се мечки.

Златните рибки се нуждаят от слънчева светлина както хората. При продължително стоене без светлина, те могат да загубят цвета си.