Някои от най-въздействащите БГ рок балади от 90-те

16
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Песни от времето, когато музиката все още беше творчество, а не маркетингов продукт

Случвало ли ви се е да чуете някоя модерна песен, дело на актуалните и нашумели български изпълнители? Еди кой си изкарал сингъл, който след това се върти до болка по музикалните телевизии и в разните му там също толкова модерни и актуални кафета. И повечето такива песнички, създадени, просто защото на изпълнителят Х му трябва летен хит, а не защото са продиктувани от творчески порив, имат уникалното свойство да действат очистително.

В един момент просто пускаш някоя уж музикална телевизия и по нея върви само една песен, но с различни изпълнители и различен текст. От тази гледна точка единственото по-гадно нещо е, когато няколко такива даровити изпълнители се съберат на едно място и напишат парче „за лятото“.

След един такъв сблъсък с модерната поп култура и всичките му там видимо или невидимо дволни изпълнители, се замислих за онова не чак толкова далечно време – 90-те, когато музиката вече беше придобила някакъв модерен вид и все пак сякаш не беше минала на заден план за сметка на маркетинга. С ето такива носталгични спомени за музиката, която се правеше преди някакви си там 15-20 г., ви представяме един малък топ 10 на някои от най-приятните и нежни рок балади от 90-те:

Сигнал – „Сбогом“

Сигнал още през 90-те бяха определяни като рок динозаври, но въпреки това един от най-големите им хитове е писан през 1992 г.

Сленг – „Мой свят“

Песента е издадена през 2000 г., но все пак носи духа на българския рок от 90-те. „Мой свят“ печели наградата „Златна нота“ на предаването „Мело Ти Ви Мания“ за 2000 г., а през същата година Сленг стават „Най-добра българска група“ на същите награди.

Виж още: 15 тъжни песни, идеални за саундтрак на депресивното ни настроение

Дони и Момчил – Уморени крила

Една от най-леките и нежни песни, написани от дуета.

Фанданго – Миг от приказка

Да кажем, че 90-те са малко разтегливо понятие. Фанданго и техният хит „Миг от приказка“ са една от силните песни на това време. Доказателство е, че 7 поредни седмици бяха на върха на класацията „Българският топ 100“. За съжаление групата не просъществува особено дълго време.

БТР – „Хей, момиче“

„Хей, момиче“ определено не е от най-известните парчета на БТР и не може да бъде чута (често) на концерти. Въпреки това тя остава една от най-нежните балади на групата, а и в българската музика въобще.

Виж още: 10 необичайни кавъри на известни песни

Милена – „Истина“

Принципно пънкарливата изпълнителка през кариерата си успя да сътвори няколко изключително въздействащи балади. Може би най-дълбоко в сърцето влиза „Истина“. Най-малкото, че това е един от най-въздействащите текстове на песен.

Киора – „Вярвам в теб“

Стоян Михалев и Виктор оставиха следа в българската музика с някои много добри и мелодични парчета, но първия им хит, още като Киора, оставя най-голяма следа. И до днес „Вярвам в теб“ е перфектен саундтрак за тези настроения на тъга, меланхоличност, влюбеност, разнеженост или просто когато ти се иска да се покаже романтична душа.

Атлас – „Кукла“

От една страна, имаме лека, нежна и приятна мелодия, от друга – невероятно дълбокия текст на Димитър Воев. Резултатът е една от най-запомнящите се и обичани български песни.

Виж още: Ако рок звездите правеха кавъри на български чалга хитове

Авеню – „Бягство“

Някои песни просто се запечатват в сърцето и „Бягство“ е една от тях. Факт е, че почти всеки, който е бил поне малко жив през 90-те ще си припява (най-малкото наум)

Д2 – „Не мога да спра да те обичам“

Едва ли има по-подходяща песен за леко меланхолични настроения, когато човек се е отдал на спомени за бивши моменти и бивши емоции. Това е песен, която със самото слушане ти въздейства и ти действа като мехлем за душата.