Как да изберем бра?

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

С чуждестранната дума „бра“ се нарича на стенен свещник (в наше време електрически), който разпространява светлината по стената. Абажурите на бра могат да бъдат насочени, както нагоре, така и надолу. За повечето съвременни интериори полилеите са напълно достатъчни, за да се освети помещението. Обаче съществуват случай, в които е необходимо използването на бра.

Необходимо е да създадете местно осветление. Местното осветление може да е необходимо до огледала и произведения на изкуството. Често местно осветление е необходимо около леглото, за да може да се чете, без да се пречи на околните. Целесъобразно е използването на бра в помещения с низки тавани. Полилеят в помещение с нисък таван ще заема прекалено много място. Освен това с помощта на бра е удобно да се създаде местно осветление на стълби или в помещения с необичайна форма.

Необходимо е да създадете особено осветление. Бра може да се използва в интериора на големи зали или ресторанти. Разбира се, полилеите в тези помещения са също необходими. Обаче използването на бра ще даде възможност за създаването на различно настроение в залата. Така при включването на цялото осветление залата ще се изпълни с тържествена и празнична атмосфера. А когато са включени само бра атмосферата ще стане по-интимна. Тук е важно да се подчертае, че всички полилеи и бра трябва да са изпълнени в един стил, за да се създаде общ ансамбъл. С тази цел някои производители на осветителни тела произвеждат специални комплекти бра и полилеи.

Необходимо е да разделите помещението на различни зони. Когато в стаята има няколко бра, то визуално тя изглежда разделена на няколко отделни части.

Необходимо е да внесете в интериора допълнителен елемент. Благодарение на смелите дизайнерски решения, бра вече не се явяват само осветителни тела, а са се превърнали в изискан елемент от интериора. Бра и интериора. При покупката на който и да е елемент на интериора е важно да се помни, че е необходимо да се избира не само красива вещ, а вещ, която да се вписва в интериора, който създавате. Днес на пазара има огромен избор бра, които могат да се разделят на два стила – класически  и модерен.

Бра класически стил изглежда старинен. Класическите бра се произвеждат от бронз, сребро и даже злато.  Бра модерен стил  са много разнообразни. Фантазията на създателите им нямат граници. Абажурите на модерните бра могат да представляват шарени кръгове, а могат да бъдат стилизирани, като букети цветя или чаши. 

Няколко думи за разположението на бра. Обикновено бра са разположени симетрично. Несиметричното разположение на бра изисква грамотен подход и не е подходящо за класическия дизайн.

Как правилно да се организира местното осветление? Бра често се използва до огледала. В този случай е необходимо да се постигне бра да са така разположени, че да не светят в очите на човек, който стой пред огледалото, а в същото това време да го осветяват достатъчно. Стилът на бра трябва напълно да съвпада със стила на огледалото. Така на огледало с класически дизайн подхождат класически бра. В случаите, когато бра се използват за осветяване на картини, то бра са разполагат отстрани на картината, ако картината е една, или между картините, ако са няколко. Обикновено за осветяване на картини се използват бра, които дават възможност за по-меко осветление. Също така бра с матови абажури се използват и около леглото в спалнята. Но в този, случай бра трябва да свети значително по-ярко отколкото бра около картините, защото в повечето случаи се използват за четене. Важно е да може да се включва и изключва, без човек да се надига от леглото.

Бра вместо полилей. В неголемите коридори и антрета бра могат напълно да заменят полилеите. Ако бра са обърнати нагоре, те зрително приповдигат ниския таван. Но и в обратната ситуация може да се използва бра, когато помещението е малко, но таваните са много високи. За да се подобри визуалния облик на такова помещение трябва да се използва бра, което свети от горе на долу. Ако помещението е много тясно, то бра на по-широкото стена, ще позволи цялото помещение да изглежда широко.

Решавайте предварително. Тъй като за бра е необходимо отделно електрозахранване, то разположението на бра е необходимо да се планира още преди началото на ремонта. Това, всъщност, важи не само за бра, но и за всеки друг вид осветление.