Как да изберем и къде да поставим климатик?

2
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Ако сте решили да се сдобиете с климатик, Вие първо попадате в неголям офис, където на щендери са показани само няколко образци, а изборът се извършва по каталози и ценови листи. Това не трябва да ви плаши. Тази стока е толкова специфична, че много рядко се продава в големите магазини за битова техника, а когато присъства тя е само като съпътстваща на всякакви марки и модели черна, бяла и друга битова техника.

Ако сте решили да се сдобиете с климатик, Вие първо попадате в неголям офис, където на щендери са показани само няколко образци, а изборът се извършва по каталози и ценови листи. Това не трябва да ви плаши. Тази стока е толкова специфична, че много рядко се продава в големите магазини за битова техника, а когато присъства тя е само като съпътстваща на всякакви марки и модели черна, бяла и друга битова техника.

Монтажът и сервизът голямата фирма обикновено поръчва на външна организация, а тя самата се занимава само с търговия. В страната има магазини на няколко търговски вериги предлагащи и климатици, но това е по-скоро изключение от общото правило. И така, смело се хващайте за каталога и избирайте подходящия модел. Най-важният показател, на който трябва да обърнете внимание при закупуването на климатик е неговата студопроизводителност, измервана в BTU/на час или във ватове, което е най-вярното. Специалистите използват достатъчно сложни формули за изчисляване на климатиците, необходими за дадено помещение, но на практика в много случаи можем да се ограничим с просто правило на 1 кубичен метър от помещението се падат 60 вата (200 BTU). Ако например климатика има студопроизводство 2 киловата 6800 BTU) то той е годен за стая не по-голяма от 34 кубични метра (13 квадратни метра) .Всичко казано по-горе се отнася за жилищни стаи, в които има по 1 – 2 човека и няма допълнителни източници на топлина. При увеличение броя на хората в жилището, наличие на компютри, печки, хладилници и други, необходимо е да се направи корекция и да се избере по-мощен климатик.

Разпространеното заблуждение, с цел икономии, е да се инсталира само една мощна сплит-система с един външен блок, която да охлажда цялото жилище. Това не е добре да се прави. Ширината и височината на стандартните отвори на вратите са недостатъчни за правилния въздухообмен между помещенията и ако в стаята с климатик много бързо ще се бъде достигната приятна прохлада (топлина), то в другите температурата ще се понижи (увеличи) само с няколко градуса. Освен това, се губи много полезната функция на сплит-системата – възможността да се поддържа зададената температура. Така че постарайте се да ползвате климатика в затворено помещение, не отваряйте прозорците и вратите по време на работа – така той ще ви служи дълго време и няма да имате неприятности. Другата грешка е да се избере модел с по-малка мощност от необходимата.

Съществува мнение,че маломощния климатик ще работи не по-лошо, просто ще е необходимо повече време за охлаждане (отопление), а температурата в помещението ще е незабележимо по-висока (по-ниска). Разплатата идва по-късно, когато Вашия чудесен и много скъп приятел престане да дава признаци на живот и на всички ваши опити да го съживите той тъжно ви намигва с лампичката. Незабавно извикания специалист от сервиза ще извади сърцето на вашия апарат – компресора, ще ви поиска 400-900 лв за ремонт, не обръщайки внимание на неизтеклия гаранционен срок и ще бъде прав – Вие сами сте заставили климатика да “бъхти“ с максимално натоварване, без да се изключва нито денем нито нощем.

Също така се постарайте да поставите вътрешния блок максимално близко до външния. Причината е проста – компресора трябва да се “жали“ и да не се принуждава да прехвърля фреона през цялото ви жилище. Оптималното поставяне на климатика е максимално близко до прозореца на стената на разтояние 10 – 20 сантиметра от ъгъла на стаята и до 10 сантиметра от тавана. Вслушайте се в съветите на специалисти, които задължително трябва да разгледат Вашето жилище и да изчислят цената на предстоящите работи. Те няма да Ви посъветват лошо. В нашите условия най-добре е компресорната част да се постави под прозорците или на балконите. При това не се налагат услугите на битови алпинисти (на които трябва да се доплати 150-200 лв допълнително към стойността на монтажа), външния блок е лесно достъпен в случай на възможен ремонт или профилактика, и освен това бидейки добре скрит, например на балкона, не привлича излишно внимание.

Монтажът на прозоречния климатик не прдставлява особена сложност и може да бъде извършен дори самостоятелно при наличието на някои дърводелски умения. Главното е да не се закриват въздушните преградни отвори, намиращи се отстрани и да се осигури свободно изтичане на конденза. Съвсем друга работа е монтирането на сплит система, изискваща висока квалификация и наличието на специални инструменти. Такава работа е желателно да се поръча на професионалисти, от тази фирма, от която сте купили климатика. В случай че сте възложили монтажа на лаици (ще ги познаете по прекалено ниската цена на монтажа)гаранцията на фирмата продавач се прекратява за дефекти произтичащи от неквалифициран монтаж. Не трябва да се забравя и конденза, образуващ се в двата блока на климатика. Неговото отвеждане се осъществява по естествен път чрез дренажни шлангове, които се полагат с известен наклон за обезпечаване на естественото оттичане на водата, затова не искайте от монтажниците идеално права линия.

Ако нямате възможност да изведете конденза извън сградата по къс път, то най-добре е да предвидите за тази цел известен обем на скрито (незабележимо) място. Няколко думи и за монтажа на сплит-системата. Поставянето им е икономически обосновано само в случай, че помещенията, в които ще се намират вътрешните блокове са близо до външните блокове. В противен случай стйността на монтажа ще се повиши от големият разход на материали. Запомнете, че конзолите, тръбите, топлоизолацията, електрокабелите и всички останали необходими “дреболии“ не влизат в стойността на климатика, а се определят от фирмата извършваща монтажа на климатика, в зависимост от конкретните монтажни работи.