Арония – Арония от земеделски производител

1
Добави коментар
viastudio
viastudio

Арония

Аронията е изключително слънцелюбива натура от Северна Америка. По количеството на витамини и минерали е рекордьор сред плодовете. Зрънцата имат силен антиоксидантен и терапевтичен ефект. Комбинирана с пектин, спомага за освобождаването на организма от радиоактивни вещества и тежки метали. Полезна е и за всеки с повишен холестерол в кръвта.

Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други. Препоръчва се за лечение на атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, при нарушение на нервната система и много други. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане.

Ботаническа информация

Растителният вид Aronia Melanocarpa принадлежи към семейство Rosaceae и произхожда от Северна Америка. Аронията е храст с височина 2 – 2,5 метра. Има лъскави тъмнозелени листа, елипсовидно заострени при върха. През есента листата се оцветяват в оранжево-червено и пурпурно червено. Аронията вирее добре при нашите климатични и почвени условия. Особен подходящи са средно и високопланински райони с височина 500 – 1500 метра и повече валежи. Най-подходящи за нея са сравнително плодородни или наторени с органични и минерални торове почви, умерено до слабо-кисели или с неутрална реакция.

Плодовете на аронията растат на чепки. Приличат на тези на касиса, но са по-едри, по-твърди и с тръпчиво-кисел вкус. Определено време след беритбата тръпчивостта намалява и те стават по-сладки. Те зреят по-късно от плодовете на касиса и малината, за това аронията е малко по-чувствителна от тях към недостиг на почвена и въздушна влажност. При избора на мястото на засаждане трябва да се има предвид, че аронията е една от най-слънцелюбивите култури и за това лошо понася засенчване от овощни и декоративни дървета и постройки. На зимни студове издържа до -27, -30 градуса по Целзий. При благоприятни условия на засаждане и отглеждане аронията плододава редовно и изобилно, като от един храст обикновено се набират по 7-8 кг плодове, нерядко и по 10-12, а понякога и до 15 кг. Най-много плодове (до 70% от общия добив) дават онези от основните клони, които са 3 до 5-6 годишни.

До сега не са наблюдавани значими болести и неприятели на аронията, което намалява агротехническите мероприятия по нейното отглеждане. Това прави тази растителна култура много подходяща за производството на екологично чиста продукция без пестициди, по правилата на биологичното земеделие. Има и голяма устойчивост към замърсената атмосфера.

Химически състав

Това е единственият плод у нас с толкова висока Р-витаминна активност (800 до 2000 mg %). Продуктите с Р-витаминна активност допринасят за осигуряване на нормална пропускливост и повишават еластичността на кръвоносните съдове.

Съдържанието на йод е 3-4 пъти по-високо отколкото в плодовете на другите овощни видове. Високото съдържание на йод увеличава секрецията на храносмилателни сокове, стимулира функцията на щитовидната жлеза и затова арониевият сок се препоръчва при базедова болест. В кожицата на плодовете на аронията се съдържат вещества, които понижават кръвното налягане. Наличието на стабилни антоцианини в арониевите плодове, придаващи изключително хубав тъмнорубинено червен цвят определят техния антиоксидантен ефект в организма, а така също и други терапевтични ефекти – при атеросклероза, лъчеви увреждания, ракови заболявания и интоксикация с тежки метали.

Източник: Vitanea