10 начина да подобрим емоционалната си интелигентност

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

В последно време всички говорят за емоционална интелигентност, но какво точно е тя? Най-важният аспект на емоционална интелигентност е способността да възприемаме, контролираме и оценяваме емоциите – в себе си и другите – и да използваме тази информация по подходящ начин.

Има редица начини тази способност да се усъвършенства. Всичко започва с умението да се вслушвате в собствените си чувства. Макар че не винаги е лесно, способността да „чуваме“ емоциите си е първата и може би най-важна стъпка.

Ето 10 начина, които ще ви помогнат да усъвършенствате емоционалната си интелигентност:

1. Не сменяйте темата. Ако чувствата са неудобни, често искаме да ги избегнем, като сами се прекъсваме или разсейваме. Поне два пъти на ден седнете и се запитайте: „Как се чувствам?“ Може да отнеме малко време докато чувствата излязат наяве. Позволете си този малък период от време, без да го прекъсвате.

2. Не бързайте да съдите или да „редактирате“ чувствата си. Опитайте се да не отхвърляте нищо, преди да имате възможност да го обмислите. Здравите емоции често се качват и спадат като вълна, достигат своя връх, и избледняват естествено. Целта ви е да не пресичате вълната, преди да стигне своя връх.

3. Вижте дали можете да откриете връзки между сегашната емоция и предишни пъти, когато сте се чувствали по подобен начин. Когато възникне трудно чувство, запитайте се: „Кога по-рано съм изпитвал/а това усещане?“ Това може да ви помогне да осъзнаете дали текущото ви емоционално състояние е отражение на настоящата ситуация, или на нещо от миналото.

Виж още: Какво представлява емоционалната интелигентност?

4. Свържете чувствата с мислите си. Когато усетите нещо, което ви се струва необичайно, винаги е полезно да си зададете въпроса: „Какво мисля за това?“ Често пъти, едно от нашите чувства противоречи на другите. Това е нормално. Да изслушваш чувствата си е като да изслушваш всички свидетели в съда. Само познавайки всички доказателства, можете да отсъдите правилно.

5. Слушайте тялото си. Възел в стомаха, докато шофирате за работа, може да е знак, че работата ви е източник на стрес. Трепването на сърцето, докато чакате момиче, с което излизате отскоро, може да бъде знак, че това е „нещо истинско“. Вслушването в тези усещания съответно чувствата, които те сигнализират, ще ви позволи да се обработите информацията със силата на разума си.

6. Ако не знаете как се чувствате, попитайте някой друг. Хората рядко осъзнават, че другите понякога са в състояние да преценят как се чувстваме по-добре от нас. Попитайте някой, който ви познава (и на когото имате доверие), какво издавате с вида и поведението си. Отговорът може да е изненадващ и просветляващ.

7. Опитайте да достигнете несъзнаваните си чувства. Как да станете по-наясно с несъзнателните си чувства? Опитайте свободни асоциации. Докато сте в отпуснато състояние, оставете мислите си да бродят свободно и вижте къде отиват. Анализирайте сънищата си. Дръжте тетрадка и химикалка отстрани на леглото си и записвайте сънищата си, веднага щом се събудите. Обърнете специално внимание на сънищата, които се повтарят или са заредени с мощна емоция.

8. Задайте си въпроса: Как се чувствам днес? В началото опитайте да определите колко добре се чувствате по скалата от 0 и 100 и записвайте точките в дневник. Ако чувствата някой ден са прекалено силни, отделете минута или две, за да помислите за идеи или асоциации, които свързвате с това усещане.

9. Записвайте мислите и чувствата си. Изследвания показват, че това има силен терапевтичен ефект. Упражнението е лесно и може да отнеме само няколко часа седмично.

10. Сложете граници. Идва време, когато трябва да спрете да гледате навътре и да насочите вниманието си навън. Проучванията показват, че когато хората бъдат оставени да прекарват дълго време в размисъл върху негативните си чувства, чувствата се задълбочават. Емоционалната интелигентност включва не само способността да следаме навътре в себе си, но и да присъстваме пълноценно в света около нас.

Източник: Psychology Today