Съдът пак даде 82 г. затвор за смъртта на Чората

27
Добави коментар
kochev887
kochev887

Съдът пак даде 82 г. затвор за смъртта на Чората

Военно-апелативният съд потвърди осъдителните присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Така петимата бивши полицаи получават общо 82 години лишаване от свобода.

Майор Мирослав Писов е осъден на 18 години затвор, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски – по 16 години.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция „Респект“.

Делото се влачи трета година и за втори път стига до Военно-апелативния съд. Първоначално Софийският военно-окръжен съд постанови 19 години затвор за Мирослав Писов, а за всички останали – по 18 години.

След това обаче втората инстанция върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до присъдите от миналия октомври, които сега са потвърдени.

Според магистратите под пагон петимата подсъдими са осъзнавали действията си. Не са спрели да го бият въпреки виковете му и положението на тялото му – легнал на земята и с белезници на ръцете. Отнесли са се с безразличие и към последствията от действията си.

Съдът е отхвърлил тезата на защитата, че Димитров е починал от задушаване, причинено от сърдечни проблеми заради наркотична зависимост.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС.