Зеленчуков кугел

22
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Кугелът е традиционно ястие от еврейската кухня. Това е картофен кекс, печен във фурна по няколко начина. Най-известните са: картофен кугел и кугел с макарони. Ястието често е сервирано с патешко месо, но пък ако му се добави захар се превръща в страхотен десерт. Кугелът може да бъде определен като празнично печиво на евреите ашкенази, което най-често се приготвя от паста или картофи с яйца. Всъщност близкоизточната еврейска кухня е подобна на арабската, но към нея се прибавят вкусовете и ароматите, донесени от сефарадските (испанските) и ашкенадските евреи с полски, руски и германски елементи. Тя пази и съхранени от поколения обичаи.

Необходими продукти: 2 картофа 2 стръка праз лук 2 моркова 2 тиквички парче целина 1 червена чушка 1 скилидка чесън 100 г краве сирене 50 г сирене Пармезан 2 яйца 1 кафена ч.ч. готварска сметана шепа листенца прясна мащерка 50 г масло 2 с.л. брашно зехтин черен пипер сол

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Подгответе си зеленчуците. Измийте тиквичките добре с четка без да ги белите. Обелете картофите, морковите, целината, чесъна и почистете чушката и праз лука. Нарежете праз лука на ситно и го задушете в малко зехтин, докато омекне и леко се карамелизира. Посолете на вкус. Настържете в гевгир, с подложена чиния отдолу, картофите, морковите, тиквичките, целината и чушката. Посолете ги и оставете да пуснат водата си. В купа натрошете краве сиренето, настържете пармезана, наронете мащерката, чукнете две яйца, сложете сметаната, брашното, черния пипер и солта. Добавете задушения праз лук и накрая сложете изстисканите с ръце зеленчуци. Постарайте се добре да ги отцедите. Разбъркайте всичко много добре и го изсипете в постлана с хартия за печене тава. Печете ястието 35-40 минути, докато добие златист загар, като по средата на печенето поставете отгоре бучици масло, които да се стопят. Нарежете на парчета и поднесете самостоятелно или в компанията на салата.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It