ХЕЛИОТРОП – КРЪВТА НА ИСУС

1
Добави коментар
Aleff
Aleff

Хелиотроп или Кръвта на Исус

Хелиотроп – кръвта на Исус е познат и под това име, навярно защото в древността цветът му е напомнял за отраженията от залязващото слънце. Очевидно названието „хелиотроп” произлиза от приликата с кръвта на червените точици.

Християните придавали специално значение на хелиотропа. Една християнска легенда гласи, че когато e носил своят кръст към Голготата, капещата кръв оцветила зеления яспис по пътя, осеян с множество зелени ясписи и така се появил този камък – Хелиотроп. След тази легенда, Хелиотропът вече започва да се използва широко използван в скулптури, изобразяващи бичуване и мъчения, и някога бил познат под името „Мъченически камък“.

Други древни артефакти дават версията, че когато Исус е вече на спятието и е прободен с копия от тримата римски войници, кръвта му пада в подножието на кръста. И до днес Хелиотроп се счита за камък на благородна саможертва и предизвиква изключително алтруистичен характер на тези, които го носят.

Преди н.е. , Хелиотроп е бил окачествяван с повратната точка на Слънцето. От гръцки Хелиос, което означава „слънце“. Легенди са били приписани на този камък, че, когато се постави под лъчите на залязващото слънце, или потопен в вода, Хелиотропът се преобразува като отражението на слънцето до кървавочервено. Неговата употреба за изцеление, и връзките му с кръвта и детоксикация на органите, датира от преди пет хиляди години в Месопотамия. В много култури, Хелиотроп е бил потапян в студена вода и поставян върху човешкото тяло, за да се подпомогне разпространението и прехвърли силата на слънцето, за да се предотврати нараняване или заболяване.

Хелиотроп е с матова тъмнозелена форма на халцедоновия кварц, с характерни червени петна. Зеленият цвят се дължи на наличието на частици хлорит или включени игли амфибол, а червените петна – на железен оксид. Цветът му варира и някои образци хелиотроп имат съвсем малко или никакви червени петна.

Според авторитетни източници като „Скъпоценните камъни в света” от Шуман, Хелиотроп изобщо не е яспис.

Първоначално хелиотропа бил рожденият камък за март, но бил заменен от аквамарина. Той обаче все още се счита за астрологичния камък за знака Овен. Най-често хелиотропа се среща под формата на кабошони и мъниста, но традиционно се използва и като камък за печат.

Най-големите залежи от Хелиотроп са в Индия. Той се среща също и в Австралия, Мадагаскар, Бразилия, Китай и САЩ. Днес на пазара трудно могат да се намерят изящни образци хелиотроп. Според някои хора причината за този дефицит е фактът, че в Индия фино стритият хелиотроп се използва като лекарство и афродизиак.

Около хелиотроп витаят много митове заради неговото наименование и вид. Някога са вярвали, че той може да спира кръвоизливи само с едно докосване, както и да облекчава стомашни болки и болки в червата. Авицена предоставя рецепти за укрепващи, пречистващи кръвта в органите и подобрение на кръвообращението.

443 total views, 1 views today

Фейсбук Коментари

бутон за сайт