Загина авторът на предизвикателството „Ледена кофа”

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

27-годишният Кори Грифин, който е инициаторът на превърналата се в световна мания благотворителна кампания „Ледена кофа”, загина при нелеп инцидент. Той се е удавил при гмуркане край бреговете на Масачузетс, предадоха световните агенции.

Инцидентът е станал през уикенда, при неизяснени засега обстоятелства. Около 02.00 ч. през нощта Грифин скочил от рибарски мостик.  Според очевидци, първоначално се е носел на повърхността на водата, но след това потънал и повече не се показал. Дежурен спасител направил няколко гмуркания и успял да извади Грифин на брега, но опитите за реанимирането му се оказали неуспешни, пояснява Business Insider. Не е ясно защо младият мъж е предприел опасния среднощен скок в океана.

Грифин, който преди смъртта си работи като директор по стратегическо планиранеи на финансова фирма в Ню Йорк,  измисля необичайния флашмоб и започва да го популяризира в подкрепа на борбата с коварното заболяване амиотрофична латерална склероза, след като негов приятел бил диагностициран с тази болест.

Кампанията се разрастна вирусно и стигна дори до България, тъй като в нея участват предимно известни личности. Участниците в нея трябва да се подложат на изпитание със заливане с кофа ледена вода, да заснемат преживяното в клип, в края на който да отправят предизвикателство за същата процедура към други известни личности и да го качат в интернет. Всеки поканен да се включи, има 24 часа да се подложи под леденото ведро или да откаже, като обаче дари 100 долара за каузата.

В „Ледена кофа” до момента се включиха десетки световно известни личности, за някои от които ви разказахме в последните дни. Сред тях са Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Тим Кук, Сатя Надела, Опра Уинфри, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джордж Буш- младши, Чарли Шийн, както и българската тенис звезда Григор Димитров.

Благодарение на кампанията на Грифин, в световен мащаб вече са събрани над 22 млн. долара за борба с амиотрофичната латерална склероза.