КАКВО Е „ТРИМИНГ“? ЗАЩО СЕ ПРАВИ ТРИМИНГОВАНЕ?

0
Добави коментар
Sladuranche
Sladuranche

КАКВО Е ТРИМИНГ?

Триминг е почистване на космената покривка на кучето чрез премахване на старите косми и подстригване по определена схема и форма, според стандарта на породата.
Използват се специални инструменти, предназначени за фина обработка. Според размера, с триминга се за обработка на глава, муцуна, около очите и тялото.
Триминг буквално представлява скубане на старата козина, която вече свободно и безопасно се отделя от кожата. При някои породи като например Шнауцер, естественото линеене отсъства. Това налага старата зряла и мъртва вече козина да се премахне ръчно или механично. Тази хигиенна мярка изисква много търпение, тъй като процедурата е бавна и изморителна, въпреки че на пръв поглед изглежда лесна. По тази причина малко Груумъри/фризьори/ извършват тази услуга. Ако готвите куче за изложба, се консултирайте с експерт. Те знаят как да извършат процедурата и съответно да прикрият недостатъците които има животинчето.
Когато козината на кучето расте/независимо дали е с къса или дълга козина/, тя линее, започва да отслабва и да става по тънка. Това не се случва веднага след триминг или подстригване до кожа, но след 5-7 месеца. През това време козината изглежда здрава, лъскава и чиста и се разпада на отделни нишки при ресане. Когато козината започне да оредява и променя цвета си, кучето започва да придобива раздърпан вид. Козината вече се отделя лесно.При породи с естествено линеене, част от нея се отделя и това допринася за неприятното разнасяне на козина навсякъде в къщи което е сигнал че е време за триминговане.
При породи с подкосъм, се налага с помощта на ситен гребен да се изресва периодично с цел, да остане основен косъм и да спомогне линеенето на косъма. Триминг се извършва поне 2 пъти в годината. Ако мъртвия косъм остане върху кучето, то той може да образува дебел филцов слой, който прилепва плътно върху кожата и не дава възможност на въздауха да прониква до нея. Тогава е възможно да се появят мокри, предизвикващи сърбеж обриви, които дразнят кучето. Също така въртият, нетримингован подкосъм променя цвета си. Той става червеникав, кафеникав или жълтеникав. Както вече беше казано по горе, скубе се меката, мъртва козина с триминг нож и на нейно място израства нова, здраво хваната за кожата козина. И старата и новата козина са поставени в една основа на торбичката. Ако мъртвия косъм не се отстрани, се получава един силен сърбеж, от който кучето се чеше непрекъснато. Също така младият косъм не може да се развива правилно.
Много твърдокосмести кучета имат по-дълъг твърд основен косъм и по – къс мек подкосъм. Между двата вида косми има въздушно пространство, което пази кучето от всякакви атмосферни условия. ако подстрижем козината с машина, изравняваме дължината на основния косъм с тази на подкосъма. Така „климатичното устройство“ не функционира вече. Подкосъмът на кучето се напоява с вода прид дъжд и животното се намокря до кожата. При неповредена от подстригването космена покривка, /т.е.при тримингована козина/,водата се стича надолу по основния твърд косъм и времето за което кучето би се намокрило до кожа става много по – голямо. Какво още се случва при подстригване? Мъртвия косъм бива само скъсен и остава заедно с новоизрастналия върху кожата дотогава, докато някога падне случайно при чесане. И не на последно място по значение – той не пораства повече, защото вече няма връзка с корена. Като мъртъв косъм, той си променя цвета, избледнява, губи блясъка си, става жълтеникав или кафеникав. Освен това косъма става мек, къдрав и чуплив. Тогава кучето не изглежда неугледно.
Тримингованата козина е коренно различна от подстриганата. Не бива да се мисли че само подстригване е достатъчно или понеже кучето е с къса козина, то няма нужда от поддръжка. При късокосместите кучета, точно триминговането ги прави да изглеждат блестящи. При подстригване, линеещата козина само става по къса но не се премахва. Въпреки подстрижката, козината изглежда изтощена, прашна и ронлива. Когато е тримингована, тя е гъста, еластична и не променя цвета си. На тримингованата козина не се задържат тръни, мръсотия и сняг. В общи линии, тримингованата козина е добра защита на кучето от външните влияния.
В нашето студио се предлага и услугата „Триминг“ За записване и повече инфонрмация можете да се обърнете на телефон 0895968443 да ни посетите на адреса в Перник или да влезете в сайта на студиото www.sladuranche.com

Снимки
Видео