10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали

22
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Често, докато гледаме някой филм или сериал, героят влиза в кухнята и забърква някоя гозба, която изглежда толкова апетитна, че после дълго съжаляваме за това, че нямаме ни най-малка представа за начина, по който да си я приготвим вкъщи. Случва се обаче и обратното – сценаристите да са се погрижили за своите зрители и героят бавно и внимателно да издиктува необходимите продукти и ястието да се превърне в истински хит сред киноманите. Редакторите на „10-те най“ издириха за вас някой от най-популярните филмовия ястия, готвени на голям екран и превърнали се в емблема за всяка от лентите, в които те са споменати. Ето 10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали.

1. „Казабланка“ е един от най-класическите романтични филми, създадени в Холивуд. Напусналият родината си американец Рик Блейн (Хъмфри Богарт) и циничен собственик на клуб в Казаблан­ка разбира, че неговата ста­ра възлюбена Илза (Ингрид Бергман), зарязала го преди няколко години, е дошла в града с мъжа си, борец от Съпротивата Виктор Лазло (Пол Хенрид). По следите им са немците, а Илза иска да помоли Рик да му даде документите си, които ще помогнат на Виктор да избяга от Казабланка и да продължи борбата с фашизма. Кафето на Рик определено е един от най-знаменитите барове в историята на киното. Исто­рията за любовта между Хъмфри и Ингрид започва с коктейл и малко канапе с риба тон, под романтичните звуци на песента „A Kiss is Just a Kiss“…
За канапето от риба тон, ще са ви необходими следните продукти:
200 г консерва риба тон
150 г черни маслини, без костилки
4 парчета хамсия
2 ч. л. горчица
2 ч. л. лимонов сок
магданоз
олио
Сложете всички продукти в блендер и разбийте, като постепенно добавяте олио до образуване на еднородна маса. Поднася се на крекери или препечен хляб.

2. Филмът „Дневни­кът на Бриджит Джоунс“ е заснет по мотиви на едноименния роман на Хелен Филдинг. Благодарение на дневника, зрителите следят с изумление всичките опити на 32-годишната героиня да сложи под контрол живота си. Култов е моментът, когато Бриджит се опитва да сготви за рождения си ден. Готвенето се превръща в истинско бедствие, но при адаптация тези рецепти дават изключителни резултати. За да не стане лучената супа синя, като на Бриджит, не завързвайте лука със син ко­нец.
Продуктите, които ще ви потрябват за направата на 4 порции от този специалитет, са:
1.5 кг праз лук
3 стръка зелен лук
3 супени лъжици олио
сол
черен пипер
нарязан магданоз
Лукът се почиства и измива. Зеленият се нарязва на ситно и се запържва в олио на слаб огън за около 10 минути, като разбърквате. Добавете праза, също нарязан, и 1 литър гореща вода. Подправете със сол и черен пипер и варете около 1 час, докато празът омекне. Когато гозбата е сварена, свалете я от огъня и я оставете да изстине. След това направете пюре от нея в кухненски комбайн. Преди да поднесете лучената супа, я затоплете и подправете, ако е необходимо. Отгоре я гарнирайте с филия препечен хляб и нарязан магданоз.

Виж още в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)