10 традиционни български ястия

6
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

21-ви май е Световен ден за културно многообразие за диалог и развитие. За първи път този международен ден се чества през 2003 година. Признаването на културното многообразие може да ускори взаимното разбирателство, изграждането на общи и споделени ценности. Всички култури и цивилизации са допринесли за обогатяване на човечеството. Като част от световното културно многообразие, българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително многообразие. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. „Българска кухня“ е условно понятие за традиционни български ястия и съвременни приноси от други национални кухни.

Най-общо то включва набор от ястия и съставки от ежедневието и бита на българския народ. Повечето ястия от национална ни трапеза присъстват в кухнята на другите балкански народи. Това са шопската салата, гювечът, кавърмата, кьополуто, лютеницата, мусаката, дроб сърмата, кебапчетата и кюфтетата, баклавата и кадаифа. Киселото мляко и бялото саламурено сирене са най-характерните продукти, с които България е популярна по света и които под различна форма винаги присъстват на българската трапеза.

Ето и 10 от традиционните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме.

1. Боб чорба
Боб чорба е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Боб чорба се приготвя като обредно ястие за Бъдни вечер (постен боб).

2. Баница
Баницата е печено изделие от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка с различни продукти, като най разпространена е рецептата със сирене и яйца. В различните краища на Родината, можем да опитаме и баница с плънка от тиква и захар (тиквеник), с плънка от зеле (зелник), с лук, спанак, ориз, месо. Както и млечна баница, която се поднася като десерт. Баницата обикновено се включва в менюто за закуска.

Виж още в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)