Уловиха частици неутрино с „космически“ произход

32
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

IceCube се състои от повече от 5000 дигитални оптични детектора, разположени в кубичен километър лед на Южния полюс. Снимка: IceCube Collaboration/National Science Foundation

В рамките на експеримент с чувствителни детектори, разположени дълбоко под антарктическия лед, са били регистрирани първите частици неутрино, които не произхождат от Слънчевата система, оповестиха учени.

Неутриното е много малка и почти лишена от маса частица, която се излъчва от различни източници. Такива са например Слънцето, радиоактивния разпад или мощни явления в галактиката, като експлодиращите звезди. В последният случай – при избухването на супернова – се излъчва много голям брой от частиците.

Неутрино се създава и в земната атмосфера, но сегашните резултати от експеримента IceCube – детектори разположени в кубичен километър антарктически лед – говорят за първото наблюдение на „космическо неутрино“.

IceCube разчита на 86 кабела, всеки от които е снабден с 60 чувствителни дигитални детекторни модули, завързани един за друг като лампички за украса и поставени на голяма дълбочина в леда. В резултат от редките сблъсъци на неутрино с атомни ядра в леда, се получават проблясъци, чието съществуване детекторите могат да регистрират. Тъй като над 5000 от модулите следят за появата на просветвания, посоката на движение на неутриното може да бъде установена.

Частиците неутрино се създават и в атмосферата и IceCube детектира около 100 000 колизии от този тип на година. Но предишните опити да бъде изолирано неутрино, чието съществуване се дължи на процеси в далечния космос, не бяха успешни.

През април изследователският екип в IceCube съобщи, че са регистрирани две частици неутрино – кръстени Бърт и Ърни – с достатъчно висока енергия, за да се говори за „космически“, а не атмосферен произход. Сега учените съобщиха за нови 26 „събития“ със сходни нива на енергия, за които се очаква да спаднат към същата категория.

Откриването им е само първата крачка и „има още много работа“, заяви Франсис Холзън от IceCube. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!