Резачки за дърва – любопитно

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Резачката за дърва е механичен инструмент, задвижван от бензинов двигател с вътрешно горене или електрически, снабдена е с шина, изработена от здрава метална сплав и въртяща се верига. Веригата се върти около шината с помощта на вътрешен центробежен съединител. Веригите е с различни видове „зъби“,свързани с малки звена и пети, служещи като водачи по шината.
Първият прототип на съвременната резачка за дърва е един инструмент за отрязване на костта,изобретен от хирург в началото на 1830. Този хирург е д-р Бернар Хайне, който нарекъл своя инструмент  osteotome. Той се задвижва от ръчка, чрез ръчно навиване, а не от мотор, но принципа на работа е като на резачката за дърва . През 1927 г. Емил Лерп, основателят на компанията Dolmar, е създал първата бензинова резачка за дърва, базирана на дизайна на osteotome. Първата резачка е тежала 45 кг. и с нея са можели да работят само няколко човека.
След това, през 1929 г., Андреас Щил създава своя собствена версия на резачка за дърва с бензинов двигател и първи започва масово производство, като се произвеждат стотици резачки за дърва. Новата му компания става известна като Корпорация STIHL, с офиси по целия свят и хиляди служители.
Историята на изобретението на резачките за дърва не би била пълна без по-късното допълнение към развитието на инструмента. През 1946 г. един човек на име Джоузеф Кокс сече дърва, когато забелязва ларва на дървесен бръмбар, която с лекота прерязва дървесината, благодарение на специфичните си челюсти. През 1948 г. той изобретява веригата с марка Орегон за резачки за дърва. Веригата имитира зъбите на ларвата на дървесиният бръмбар и става толкова популярна, че малко след това Кокс основава компанията Орегон. В допълнение към това компанията Орегон влиза в историята отново в началото на 1960 пускането на пазара серията резачки за дърва Homelite – първите модерни, леки и преносими резачки за дърва.
Има много видове резачки за дърва на пазара, така компанията Орегон става най-големият производител на вериги за всички марки и модели резачки, както и консумативи и аксесоари за тях. Щил става един от най-големите производители на резачки за дърва и ръчни инструменти, с офиси по целия свят, а Dolmar, чиито основни офиси са в Хамбург, продължава да произвежда режещи инструменти за различни видове работа. Други популярни компании, които се включват в пазара на резачки за дърва са McCulloch, Craftsman и Husqvarna. Тези, както и други фирми са спомогнали за развитието и разширяването на работата на Щил, Кокс и Лерп, към създаване на широка гама от ръчни механични инструменти.
Със създаването на вериги с диамантени зъби, както и с увеличаването на мощността, резачките вече са в състояние да режат материали като бетон и тухла. Тези вериги са били представени за първи път от компанията Орегон в началото на 1990-те години, и сега се използват за специфични верижни триони – като такива произвеждани от Стенли. Тези триони са се доказали в спешни медицински области, в спасителни операции и в службите за пожарна безопасност в целият свят. Те са животоспасяващи при кризисни ситуации или бедствия, особено при случаи със заклещени хора сред отломки или катастрофирали автомобили.
Резачка се използва в голяма степен и за развлечение. в мног острани по света се произвеждат състезания с резачки за дърва, където състезателите се борят в различни дисциплини. Дори някои съвременни музиканти използват резачки за дърва като част от тяхните музикални композиции.