Моторен трион – резачка за дърва – няколко полезни съвета

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

 Друг често срещан момент е нежеланието на купувача да чете инструкции и тяхното омаловажаване. Знайте, че колкото и много да знаете, винаги има какво ново да научите и това в даден момент дори може да ви спаси от злополука. Правилната работа с моторният трион удължава многократно живота му. В тази статия ще застъпя някои на пръв поглед елементарни правила, които е добре да се спазват за да удължите живота на вашата резачка.

1. Правилна разработка на моторният трион. Много често хората оставят моторният трион да се разработва на място, което е абсолютно грешно за съвременните оборотни резачки. Имайте в предвид, че вашата резачка е двутактова машина с въздушно охлаждане. Маховика е изработен с като вентилатор и слъжи за охлаждане на резачката. Ако няма високи обороти, вашият моторен трион – резачка не се охлажда достатъчно, което води до прегряване на машината. Другото, което се случва, когато резачката работи на ниски  обороти е непълното изгаряне на горивото, което води до образуване на нагар върху челото на буталото, а често и до запушване на ауспуха. Според някои източници разработката на моторният трион няма нужда от разработка, но ние препоръчваме първите да изгорите 5 резервоара с гориво в по-лек режим. Какво ще рече по-лек режим? Примерно кастрене на дръвчета, рязане на тънки дърва или ако са дебели – прерязването им на 2 пъти, т.е. прерязвате до половината, вадите резачката да поработи 2-3 секунди на ниски обороти в ръцете ви и след това прерязване на другата половина. Неправилната разработка или липса на такава, на вашият моторен трион – резачка може да не доведе до фатални последици, но при всички случаи намалява мото-ресурса на машината. При работа професионално в гората, разработката може да стане като се пусне резачката един – два дни да кастрят с нея. Трябва да знаете, че моторният трион реже преди всички с оборотите си, а не с мощността си и поради тази причина винаги режете на пълна газ. Стискате газта до края и забивате в дървото, когато го отрежете – пускате газта. По такъв начин се работи винаги – без значение има или няма разработка резачката.

2. Правилно поддържане на шината на моторният трион – резачка. Шината и веригата са важна част от вашият моторен трион и поддръжката има в перфектно състояние ви е абсолютно необходимо. Има различни марки и модели шини, като най-разпространени са марки като Stihl, Husqvarna, Oregon и Windsor. Няма да се впускам в сравнения на качествата им, само ще отбележа, че при шините на Stihl не се гресира звездочката/това е лагерчето в предния край на шината/, докато другите марки имат отвор в предния край на шината за допълнително гресиране. Разбира се има и шини без звездочка, но те не са масово употребявани при нас. Гресирайте шината си/ако се гресира/ със специален такаламит винаги преди работа. Обръщайте шината обратно при всяко рязане – по този начин шината се износва равномерно и се удължава живота и. Почиствайте шината на вашата резачка след рязане. Почиства се канала на шината, след като я смъкнете с остър предмет – отвертка или друго. По този начин премахвате нечистотиите от засъхнало масло и пилки по канала и благоприятствате по доброто смазване на шината, звездочката и веригата. В задният край на шината има едно малко отворче и от двете и страни. Гледайте то да е отпушено, преди да сложите шината на резачката. След известно време от рязането от външната страна на шината по ръба и се образува „мустак“ /лесно се усеща като прекарвате палеца си по външният ръб на канала на шината/, който трябва да се изпилява с плоска пила или да се зачисти на шмиргел.

3. Правилно поддържане на веригата на моторният трион – резачка. При добре заточена верига, моторният трион реже със собственото си тегло и не се налага да го натискате, като режете. Има 2 основни момента как да разберете, че веригата ви е изхабена и трябва да се наточи. Първият е когато започне да се налага да натискате машината за да реже и вторият е когато започне да хвърля дребни пилки и да пуши/вдига прахоляк и в последствие пуши и дървесината/ като режете. Обърнете внимание колко едри пилки хвърля веригата, когато е нова или прясно заточена. Винаги носете обла пила в себе си като режете и при нужда приглаждайте веригата. Това се налага по-често когато режете сухи дърва или прерязвате по-ниско до почвата. Спазвайте принципите на заточване. Всеки зъб се заточва по отделно, като се пили в едната посока – отвътре навън и колкото пъти пилнете един зъб, толкова пъти пилете всеки останал. Това се прави с цел зъбите на веригата да останат с еднаква дължина, което е важно за да може веригата да реже право и с по-малко вибрации. Друг важен момент, който много хора пренебрегват е отнемането ограничителите на зъбите на веригата. Това е точно тази част, която се намира отпред на зъба и определя колко да „граби“ веригата. Някои резачи смъкват изпиляват ограничителите до долу, което е абсолютно неправилно! Когато смъкнете ограничителите до долу, машината „граби“ повече отколкото трябва и по този начин се товари прекалено много, което води най-често до разбиване на коляновият вал и лагерите на коляновият вал. При повечето видове вериги ограничителят трябва да е 0,65 мм. по-ниско от върха на зъба. Отнемането на ограничителите се прави с плоска пила и специален шаблон. Друг важен момент е правилното обтягане на веригата. Правилното обтягане се прави като се сложи шината и веригата, поставя се и капака на веригата и се завиват гайките на капака на ръка. Хващате шината за предния край и я повдигате леко нагоре, ще забележите, че има лек луфт – целта е да го оберете нагоре, защото в повечето случаи режете с долната част на шината. Държите шината и започвате за завивате болта за обтягане на веригата до тогава, докато звената на веригата опрат в шината и като погледнете от страни на шината, между звената и шината да няма разстояние, т.е. звената да опрат в шината. Разбира се по време на работа веригата се разтяга и се отпуска, но ако прецените, че трябва да се обтегне, най-добре изчакайте малко да изстине и да се свие, и после обтягайте. Пренатегнатата верига мъчи моторният трион и разбива звездочката на шината.

4. Проверявайте колко е износено водещото/теглителното/ колело на вашата резачка за дърва. Силен признак на износване е когато веригата започне безпричинно да се отпуска и обтяга сама или както му викат прескачане. Друг признак е подбитите пети на вашата верига и чупенето на петите, когато веригата се скъса. Подменяйте износените водещи колела заедно с лагерчето, като предварително го гресирате с високо-оборотна грес.

5. Почиствайте редовно въздушният филтър на вашата резачка за дърва! При повечето резачки въздушният филтър е пластмасов, което е добре защото може да се мие. Почистете или измийте с веро и хладка вода, не използвайте бензини, разредители, ацетони, защото може да го разядат. Запомнете, че въздушният филтър е единствената преграда между прахоляка и цилиндъра на вашият моторен трион. Филтърът може да се продуха и с компресор или помпа, когато не е омазнен, но това не бива да става когато е на машината, а трябва да се извади. в противен случай набивате всичкият прахоляк в карбуратора и цилиндъра.

6. Правилно приготвяне на горивната смес за вашата резачка за дърва. Това е много важен момент за дългия живот на вашата резачка. Използвайте специални масла за моторни триони! Тези масла са за високо-оборотни двигатели, с по-ниски вредни емисии при изгаряне и по-бездимни. Такива масла се продават в магазините за бензинови моторни триони. Омаслявайте в съотношение 1:50 до 1:40, това ще рече 20-25 мл. масло на 1 л. бензин. Работете с хубав бензин, закупен от реномирани бензиностанции. Практиката показва наличието на други примеси и вода в бензина, закупен от  малките селски бензиностанции. Използвайте прясна бензинова смес, приготвена скоро – от порядъка на няколко дни, не приготвяйте голямо количество горивна смес за месеци напред. Приготвяйте горивната смес в тъба или шише, а не директно в резервоара на резачката. За смазване на веригата може да се използва М10Д и масла с подобен вискозитет или малко по-тънки, но задължително да са чисти – негорели. По принцип маслото за веригата и горивото вървят едно към едно и когато ви свърши горивото, би трябвало да ви свърши и маслото, като винаги в масленият резервоар остава малко масло. Ако не остава или остава половин резервоар с масло, това значи, че нещо не е наред – или маслото е прекалено тънко или е прекалено гъсто, или маслената помпа на моторният трион не хвърля масло колкото е нужно.

7. Слушайте двигателя на вашият моторен трион. Много често промяна на звука е предизвестие за наличен или предстоящ проблем. При смяна на звука, изгасете незабавно резачката и я занесете на специализиран сервиз.

8. Моторните триони са устойчиви на вибрации, но не са устойчиви на удар, така че ги пазете от силни удари.

9. Съхранявайте правилно вашият моторен трион – резачка за дърва. Правилното съхраняване е много важно за работата на моторната резачка. Принципа е когато няма да работите с моторният трион повече от две седмици, изпразнете резервоарите и запалете резачката. Подавайте леко газ, защото само тогава се върти веригата и маслената помпа хвърля масло, за да се изгори горивото в карбуратора и да се изхвърли маслото от маслената помпа. По този начин карбуратора и маслената помпа остават „сухи“. Това е важно, защото наличието на гориво в карбуратора за по-дълъг период води до залепване или разтягане на мембраните. Наличието на масло в маслената помпа води до запушване на помпата и до „опичане“ на гумените маслени съединения. Добре е да свалите шина и верига и да ги напръскате със специален защитен спрей или просто да ги почистите и омаслите. Не съхранявайте резачката на открити слънчеви места, което може да доведе до трошливост на пластмасата. Съхранявайте резачката на сухи, защитени от влага и прах места.

10. Не преотстъпвайте вашият моторен трион – резачка за дърва на лица, които никога не са работили с такава техника. Опита показва, че повече от нещастните случаи стават от незнание за работа с моторният трион, а в по-малка степен от пренебрегване на правилата за работа. По-малкото зло, което може да се случи е повредена машина, вследствие от незнание за употреба на резачката за дърва.