КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Япония ще изстреля възвращаемата мисия до астероид „Хаябуса 2“ до края на тази година!!!

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 239

3 септември 2014 г. 00:05 ч.

Светослав Александров. През месец декември Япония планира да изстреля „Хаябуса 2“. Това е амбициозна мисия, която цели кацане на астероид, взимане на проби от неговата повърхност, обратно излитане и доставката на пробите обратно на Земята.

Всъщност, Япония вече е провеждала подобна мисия, при това успешно. Предишната мисия – „Хаябуса 1“, или просто „Хаябуса“, бе изстреляна през 2003 година. Тя успешно посети астероида Итокава, взе проби от неговата повърхност и след дълго и често проблематично пътешествие, успя да достави пробите на Земята през 2010 година. Така че на пръв поглед изглежда, че „Хаябуса 2“ просто ще повтори предишната успяла мисия.

Автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“, която ще полети в края на тази година. Credit : Koumei Shibata

И действително, има много прилики. Но има и ключови разлики. На първо място – „Хаябуса 2“ е екипирана с две високочестотни антени. Освен това йонните двигатели са по-мощни – 10 милинютона в сравнение с 8 милинютона при предходната „Хаябуса“. „Хаябуса 2“ е екипирана с 12 двигателя – общо осем на всеки ъгъл и четири по ръбовете.

Eдна от задачите, която предишната „Хаябуса“ не успя да изпълни, бе доставката на самоходен апарат на астероид. Тя бе екипирана с малък астероидоход с име „Минерва“, но той не успя да извърши благополучно кацане на астероида. За сметка на това „Хаябуса 2“ ще бъде екипирана с три (точно така, три) астероидохода – „Минерва 2“. Освен това „Хаябуса 2“ ще трябва да достави на повърхността на астероида спускаем апарат, който е построен в Европа и носи името „Маскот“.

Също така се планира целенасочено разбиване в астероида посредством снаряд, по подобие на американската мисия „Дийп Импект“, която изстреля снаряд към комета. Но при „Хаябуса 2“ снарядът ще притежава способност да експлодира при съприкосновението с повърхността!!!

„Хаябуса 2“ ще посети астероид с име 1999 JU3. Автоматичната станция е съставена от следните компоненти: кораб-майка, възвращаема капсула, спускаем апарат, 3 астероидохода, 5 таргетни маркера за навигация към повърхността, самостоятелна освобождаема камера и снаряд. Както се изразява Емили Лакдауола – имаме общо 15 космически апарата. Това е цяла роботизирана колония!

За повече информация: Planetary.org blog

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >