Избор на моторен трион – резачка за дърва

2
Добави коментар
agrokom
agrokom

1. Работили ли сте някога с моторен трион – резачка? Сигурни ли сте, че ще можете да работите със сложна и скъпа машина? Опита ни показва, че много от хората закупили моторна техника не се доверяват на знанията на продавача и не четат инструкцията за експлоатация. Много от тях се доверяват на знанията на съседа, приятеля или на сходно професионалните си знания, примерно бивши монтьори на друга техника. Имайте в предвид, че всяка една техника си има своите особености на поддръжка. Повечето от отказите на гаранция са именно поради неправилна експлоатация и впоследствие неправилна работа на гаранционната резачка.

2. Бихте ли рискували да дадете много пари без да сте убедени, че точно тази моторна резачка за дърва и точно тази марка ще ви е необходима за да свършите работата, която искате? От друга страна бихте ли разчитали на евтината резачка да Ви свърши работа?

3. Мислили ли сте защо търговците винаги искат да ви продадат най-скъпата резачка под предлог, че колкото по-голяма и по-скъпа, толкова по добре, защото не се знае за какво ще ви потрябва след време? Познато ли ви е това? Колкото е по-скъпа една машина, обикновено печалбата за търговеца е по-голяма. В другия случай продавачите в магазините са на процент от оборота или от печалбата – колкото по-скъпо, толкова по-добре за тях.

4. Продавачите ви разясняват как работи резачката за дърва, но не ви учат да работите с нея. В такъв случаи щом ще се учите сам, не е ли по-добре да го правите с нещо по-евтино, а след това да си купите по скъпа и с доказана марка резачка за дърва?

5. Защо се случва скъпите моторни резачки за дърва да имат моторесурса и производителността на евтините такива? Не забравяйте, че при марковата техника плащате една значителна цена само заради марката. До скоро марковите машини се произвеждаха в Япония, Германия, Швеция, Италия, където стандарта е по-висок и работната ръка е по-скъпа – това оскъпява резачката допълнително. Тенденцията е  производителите на скъпи марки моторни резачки като Макита, Олеомак, Шиндайва, Щил, Хускварна и др. за да запазят конкурентоспособността си и да компенсират загубите от намаляващите си продажби, да изнесат производството си в страни с по-евтина работна ръка като Китай, Индия и др. Някои от най-малките им модели резачки и не само вече се произвеждат в Китай.

6. Запитайте се дали си заслужава да купите скъп моторен трион и след това да му правите скъп ремонт. Не е ли по-добре да вземете евтина резачка и когато и се изчерпи ресурса да я замените с друга? Всичко е въпрос на индивидуален избор. Скъпа резачка – скъп ремонт, но надеждна работа, евтина резачка – пак скъп ремонт, но ненадеждна работа. Разбира се ремонтът си е ремонт и дали ще се ремонтира скъпа или евтина резачка заплащането за него е почти идентично. За това в повечето случаи когато Ви се развали китайската резачка за дърва, по добре е да я замените с нова.

В крайна сметка въпросът с избор на резачка си остава според индивидуалните нужди и възможности на човека. Вие сами си преценявате какво ви трябва и какво може да си позволите.