Моторни триони – горивна смес

13
Добави коментар
agrokom
agrokom

Ако не сте разбрали инструкцията на моторният трион или просто сте забравили да омаслите бензина преди да го заредите, в никакъв случай не палете двигателя. Ако стартирате моторният трион с неомаслено гориво, буталото, коляновият вал и лагерите няма как да се смазват и двигателят на моторният трион ще се повреди. Двигателите на моторните триони работят на много високи обороти – от 12000 до 14000 об./мин. и дори 30 секунди работа без масло в горивото са достатъчни да повредят буталото и цилиндъра.

Ако не сте стартирали двигателя на моторният трион, изпразнете резервоара. При положение, че сте дръпнали няколко пъти стартерното въже и моторният трион е подкачил гориво, добре е да се разглоби горивната система, да се изпразнят маркучите и евентуално подкачващата помпа /ако има такава/. Ако сте стартирали двигателя дори и за кратко, ще трябва да се демонтира карбуратора за да се отстрани неомасленото гориво.

Ако сте стартирали двигателя и той е работил известно време, изгасете го ведната и занесете моторният трион в специализиран сервиз за преглед и диагностика. Ако сте стартирали двигателя и той е работил известно време, след което е изгаснал, това почти сигурно означава, че двигателят на моторниният трион е затегнал. Дръпнете леко въжето на стартера и ако не превърти коляновият вал това само потвърждава написаното.

Когато неомасленото гориво достигне цилиндъра на моторният трион, то се запалва от свещта. Заради неомасленото гориво и увеличеното триене, двигателят работи на по-висока температура и това го кара да развие по-високи обороти от максимално допустимите му. Високата температура ще „изпече“ сегментите на буталото, което от друга страна ще се разшири и ще задере в цилиндъра, което води до затягане на двигателя. Маслото трябва да смазва буталото и картера, за да го пази от работа на висока температура.

Винаги проверявайте горивото дали е правилно омаслено и дори при най-малко съмнение, по-добре не го използвайте, а направете нова горивна смес. Недостатъчно омаслената или омаслената с неправилно масло горивна смес, със сигурност ще повреди моторният трион.