Избор на генератор за ток

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

1.    Най-напред трябва да определите генератор за ток с каква мощност ви трябва. Това зависи от броя и консумацията на уредите, които ще захранвате.

2.    Генераторите за ток биват с бензинови, дизелови двигатели и на пропан бутан или метан. Ако живеете в газифициран район, разбира се по-добре е да предпочетете генератор за ток на газ, като в този случаи генератора се стационира и може да се свърже директно към тръбите за газ. По този начин ще избегнете постоянното зареждане на генератора.

3.    Най-разпространени са бензиновите генератори за ток, които обикновено са с четиритактови двигатели с въздушно охлаждане. Мощността има варира от 600 W, които обикновено са с двутактов двигател нагоре. За домашни нужди при нас се използват най-често генератори за ток с мощност до 10 kW. Дизеловите генератори обикновено се използват в търговския сектор – мощността им започва от 5 kW – нагоре.

4.    Имайки в предвид, че при работа генераторите за ток отделят много топлина, трябва да съобразите мястото където ще го стационирате с това. Масово за домашни условия у нас се използват генератори за ток с въздушно охлаждане, но при нужда има и такива с водно. По принцио генераторите с водно охлаждане са по-тихи, по-надеждни и по ефективни в сравнение с тези с въздушно охлаждане, но са по-големи, по-скъпи както при закупуване, така и при поддръжка.

5.    Генераторите са шумни – обикновено над 100 децибела. Има генератори за ток, които работят на 3600 RPM и такива, които работят на 1800 RPM – срещат се в Съединените Щати. Тези генератори с по-ниските обороти са по-безшумни, по-икономични и с по-голям моторесурс. У нас са разпростванене генераторите, които работят на 3600 RPM.

6.    Много хора смятат, че производителят на двигателя на генератора за ток е производител и на самия генератор. В почти всички случаи обаче производителя на двигателя не е производител и на самия генератор. Ако търсите надежден генератор за вашият дом изберете генератор на реномирана марка като Honda, Briggs & Stratton, Daishin, Subaru и др. марки, които поддържат резервни части и сервиз. Ако търсите генератор за вилата, за не толкова отговорна работа, може да се доверите и на китайските аналози, които все по-вече заливат родния пазар.