Моторни пръскачки – избор

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Изборът дали да се закупи моторна пръскачка или обикновена ръчна пръскачка зависи от индивидуалните потребностите на купувача. Ето малко разяснения и съвети, които могата да ви помогнат при избора на пръскачка:

1.    Преди да закупите каквато и да е пръскачка си задайте въпроса за каква площ ще се използва, какво ще пръскате, колко често и не на последно място колко бихте отделили за нея. Третирането на по-големи площи, както площи с трайни насаждения предполага покупка на моторна пръскачка. И обратно – ако ще пръскате в двора пред къщата или лозе до 1 декар или 1-2 дръвчета не е нужно да инвестирате в закупуване на моторна пръскачка.

2.    При пръскане на овощна градина моторната пръскачка е с голямо предимство с височината си на пръскане, така и с доброто обливане на дървесните корони с препарат. Обикновените пръскачки могат да пръскат високо с цената на намален конус на струята, като по този начин препарата вече се изпръсква на струя, а не се пулверизира. Разбира се е възможно и използване на удължители – има такива до 3-4 м., но проблема с доброто обливане на дървото с препарат си остава.

3.    Гръбните моторни пръскачки са турбинни и използват налягането на нагнетен въздух за да разпръскват препарата. Обхвата на пръскане при масовите пръскачки е около 10-12 м. по хоризонталата и 7-8 м. по вертикалата. Има и моторни пръскачки с двойни турбини за въздух или с допълнителни помпи, предназначени за по-високо пръскане – до 12 м. Тук преценката е за това дали ви трябва пръскачка, която да пръска по-високо.

4.    Обема им за разтвор е от 11 л. до 20 л. – най често са по 14 л.Теглото им без разтвор е най-често около 11 кг., така че имайте в предвид като се напълни пръскачката става грубо 25 кг. Ако теглото е голямо за вас по-добре изберете обикновена ръчна гръбна пръскачка. Обикновените гръбни ръчни пръскачки масово са пластмасови и с много по-ниско тегло – около 2-3 кг.

5.    Почти всички моторни пръскачки на пазара имат допълнителни накрайници и приспособления за прашене с препарати и за разхвърляне на изкуствени торове – нещо, което ръчните пръскачки не могат. Още един плюс за тях, който може да ви помогне при избора на пръскачка.

6.    Двигателя на всяка моторна пръскачка изисква определена поддръжка и профилактика, което е допълнителен разход, който трябва да имате в предвид. Купувайте пръскачки с гаранционно и извънгаранционно обслужване. Не бързайте да се хвърлите на най-евтината и след това да няма части и консумативи за нея.

Ако сте си закупили моторна пръскачка съветът ни към вас е да поддържате техниката си в изправно състояние. Редовното почистване на въздушния филтър, правилното омасляване на бензина със специално двутактова масло, както и профилактика на машината след края на всеки сезон ще гарантира дългото и безавариино използване на вашата моторна пръскачка.