Балансиране на първа чакра

2
Добави коментар
pepas
pepas

САМООЦЕНКА

Физическа: Изследвайте своите характерни движения от таза надолу. Какво е усещането в бедрата, коленете и глезените? Те правят възможно движението ви. Те създават вашата опора, корените, основата ви, те ви носят. Има ли болка, ограниченост в движенията, стегнатост или схванатост? Колко стабилни се чувствате на краката си? Наблюдавайте кръста си. Чувствате ли болка или ишиас? Страдате ли от запек или синдром на раздразнителни черва? Всичко това са признаци на липса на Ки в частите на физическото тяло, управлявани от основната чакра.

Психологическа/Емоционална: Чувствате ли се богат и благоденстващ – или се тревожите за пари? Мислите ли, че парите винаги се харчат лесно, а се печелят трудно? Как посрещате предизвикателствата на живота – с оптимизъм и доверие или със страх и параноя? Лесно ли споделяте онова, което имате, или се държите за него и трупате? Резервоарът на колата ви винаги ли е пълен или празен? Винаги ли имате дългове, независимо колко печелите, или вярвате, че когато наистина имате нужда от нещо, парите ще се появят? Мислите ли, че светът съществува, за да бъде експлоатиран, или винаги отчитате влиянието, което вашата инвестиция ще окаже върху околната среда? Изпитвате ли удивление и благодарност към земята или се чувствате откъснати и хванати в капана на личните си драматични преживявания?

Стратегии на лечението

Възстановяване на връзката с тялото

Физическа активност (аеробика, вдигане на тежести, бягане, танцуване)

Много допир, масаж

Биоенергетичен граундинг

Хата йога

Разглеждане на отношенията с майката през най-ранното детство

Възстановяване на правото да бъдеш тук

Неща, които влияят върху зареждането на чакрата с енергия

заземяване

увеличено дишане

фантазия

визуализация

Образи от сънища

Истината, особено когато първоначално е била скрита, сякаш в тялото се отваря врата.

Кога да се избягва прекомено зареждане с енергия

Трябва да бъдем внимателни да не претоварваме или зареждаме тялото с повече енергия, отколкото то може сигурно да манипулира.

Когато едно тяло е ригидно стегнато, както е в шизоидната/креативната структура, увеличената енергия може да се чувства като тревога. Хроничното мускулно напрежение е планирано за защита срещу енергията като път за отбягване или отблъскване на нежелани чувства.

Когато един човек е прекомерно зареден, той може да се чувства тревожен, неспокоен или извън контрол. Прекомерният заряд от този тип се изпитва като стрес.

УПРАЖНЕНИЯ

Ходеща медитация: В ходилата са разположени второстепенни чакри. Както при основните чакри, тяхната функция е да обменят енергия с вътрешния и външния свят. Стъпалата са силно чувствителни и следващото упражнение оказва най-добър ефект ако се изпълнява сред природата, без чорапи и обувки.

Стъпвайте по земята боси, много бавно, всяка стъпка да е миг във времето, съзнателна връзка със земята. Стъпвайте по трева, листа, камъни, кал и пясък. Известно време вървете със затворени очи, като с всяка следваща стъпка изследвате пътеката пред вас.

Йога асани за балансиране на коренната чакра

Да си представим едно дълголетно дърво, с широк дънер, чиито корени са проникнали дълбоко в земята, в широк периметър и дават стабилна основа на дървото, свързват го физически със земята. От земята дървото получава всичко от което се нуждае. То е защитено и ден след ден протяга клони към небето и щастливо поема слънчева светлина. Сега нека си представим, че ние сме това дърво, с дълбоки корени, които ни свързват с физическия свят. Така както дървото поема слънчевата светлина, ние поемаме въздуха, с всяко вдишване усещаме и силата на слънчевата светлина, която ни дава усещане за благополучие и здраве. Това е същността на балансираната  коренна чакра.

Сега нека си представим това дърво в буря. Корените бавно се напояват с много вода, започват да излизат през калта, някои от клоните се чупят и падат на земята. Силният вятър бие по листата и отнася някои от тях. Дървото остава след бурята, но вече не е така стабилно. Това е същността на небалансираната муладхара. Страхът е основа за небалансирана муладхара. Усещането ни за благосъстояние изчезва и на негово място идват безсънието, безпокойството и тревожността. Вече нямаме вяра на света и трудно се отпускаме. Възможно е да се разболеем или да се появи хронична болка в долната част на гърба. Небалансираното хранене също може да се свърже с небалансирана муладхара.

Балансирането на муладхара започва със заземяващи пози:

Позата планина е една от най-балансиращите асани в йога. Тада означава планина и в позата краката са здраво стъпили на земята, а върхът на главата ни сочи към небето. Докато сме в тадасана, нека си представим, че краката ни пускат корени, които проникват надълбоко в земята.

Позата страничен ъгъл (Парсваконасана), увеличава нашата сила и на дава усещане за стабилност. Не забравяме, че петата на задния крак е залепена за пода. Тази асана ни помага да бъдем стабилни, заздравявайки краката, коленете и глезените.

Позата воин II (вирабхадрасана), името произлиза от вирабхарда, което означава воин. Усвояването на тази поза изисква концентрация и сила на основата. С небалансирана муладхара чакра ние активираме инстинкта си или да бягаме от опасностите. Войн ни дава силата да се изправим с лице към страховете си.

Утанасана или навеждане напред от изправен стоеж, помага да успокоим ума и тревожните мисли. Стресът и тревожността са белези на разбалансирана муладхара чакра. Ако съчетаем асаната с дълбоко дишане ще стабилизираме и центрираме ума.

Сету Бандха Сарвангасана е раменен мост, още една поза за заземяване, която стабилизира основата и заземява, поставяйки стабилно краката на земята подобно на корените, за които вече говорихме. Раменният мост повдига духа, осъществявайки връзка между нашата физическа и духовна същност.

Аромотерапия:

Чрез определени аромати можем да въздействаме върху коренната чакра и да възвърнем баланса и, засилвайки заземяването именно чрез растения, пряко свързани със Земята чрез своите корени. Тези аромати обикновено са базови нотки с характерно земно или дървесно ухание. Ароматите, най-силно свързани с първа чакра, са тези на етеричните масла от кедър, кипарис, ветивер, палисандрово дърво, пачули, смирна, нард, черен пипер, кориандър, равенсара и лаврово дърво, карамфил, розмарин, джинджифил, сандалово дърво, мирта, розово дърво, тамян, градински чай, кардамон, дъбов мъх.

Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.):

Липса на активност – червен цвят.

Хиперактивност – зелено, с малка доза червено.

Предпочитанието към червения цвят е най-важното, тъй като това е една много силна вибрация. Ако тя е прекалено активирана, лесно може да се обърне срещу вас.
Червената енергия ни дава физическа сила и издръжливост. Хората, които са изпълнени с червено, са енергични и действени. Този цвят ни носи смелостта да се противопоставим и решителността да успеем. Изобилието на червена енергия обаче означава, че можем да бъдем твърдоглави и избухливи, защото стимулира адреналина и ни кара да действаме бързо, често без да се замисляме. Хората със склонност към червеното трябва да се опитат да мислят повече, преди да вземат решение.
Възможните слаби места са артериите и сърцето. Тези хора обикновено са с високо кръвно налягане заради горещината, която носят в организма си. Те се потят обилно, имат влажна кожа и лесно се изчервяват.
Червената енергия е нужна, за да ни мотивира и да ни даде сила, но трябва да сме сигурни, че тя се балансира от диетата ни. В противен случай ще се разболеем в изброените по-горе места. Червената енергия трябва да бъде уравновесена чрез червени зеленчукови храни, тъй като обикновено дисбалансът на тези лъчи се получава от приемането на червени животински храни.
Ако се обличате през зимата в червено, ще ви е по-топло. Използвайте червеното в помещения, в които искате да повишите активността. Не е задължително всички стени да са червени. Може само една да е в този цвят. Коридорите също е хубаво да са червени. Така цветът няма да позволява събирането на застояла енергия.
Ако имате ресторант добре е да знаете, че червеното стимулира апетита. Червените акценти в спалнята ще разпалят страстта и ще увеличат сексуалното желание. Ако сте нерешителни, колебливи и недовеждате нещата до край, вероятно при вас преобладава синята енергия.
Излишъкът на червена енергия се свързва с високо кръвно налягане, проблеми със сърцето и гняв.
Светлосиньото и тюркоазеното редуцират вредния превес на червеното.

Утвърдителни съждения (Афирмации):

– Аз съм в безопасност и сигурност във всеки един момент от моето съществуване!

– Аз съм изпълнен със сила и мощ!

– Аз съм цялостта на Вселената!

– Аз съм в прекрасна връзка със Земята!

– Аз съм единството на земя и небе!

– Аз съм творческото присъствие на Вселената!

–  Аз съм дълбоко заземен/а

– Аз съм свързан/а с тялото си

– Чувствам се сигурен/на и в безопасност

– Всичко в моя свят е наред

– Точно като дърво или звезда, аз имам правото да бъда тук

– Аз заставам зад ценностите си за истина и справедливост

– Имам това, от което имам нужда

– Аз съм заземен/а, стабилен/на и стоя здраво на моите два крака

– Подхранвам тялото си със здравословна храна, чиста вода, упражнения и връзка с природата

– Аз съм отворен/а за възможностите

– Благодарен/на съм за всички предизвикателства, които ми позволиха да се развивам и да израствам

– Вярвам в добротата на живота

– Обичам живота

– Животът е изобилие

– За мен е безопасно да бъда тук и сега

– Земята ме подкрепя и посреща моите нужди

– Обичам тялото си и разчитам на неговата мъдрост

– Потънал/а съм в изобилието на живота

– Аз съм тук и съм действителен/на

– Обичам живота

– Потънал/а съм в изобилие.

Повтаряйте си избрани утвърждения по 15 пъти, един или два пъти дневно. Няма правило, както подсказва вътрешния глас.

МЕДИТАЦИЯ

За бързо хармонизиране на чакрите можем да правим следната медитация:

1) насочваме мисълта си към 1-ва чакра и мислим за / визуализираме червено
2) насочваме мисълта си към 2-ра чакра и мислим за / визуализираме оранжево
3) насочваме мисълта си към 3-та чакра и мислим за / визуализираме жълто
4) насочваме мисълта си към 4-та чакра и мислим за / визуализираме зелено
5) насочваме мисълта си към 5-та чакра и мислим за / визуализираме светло синьо
6) насочваме мисълта си към 6-та чакра и мислим за / визуализираме тъмно синьо или индиго
7) насочваме мисълта си към 7-ма чакра и мислим за / визуализираме виолетово или лилаво

Още по-добре, ако по време на горната медитация в легнало положение върху всяка чакра положим съответстващ й камък.

Ползвайте aромати, когато имате усещане за блокаж.

Седнете в удобна медитативна поза. Дръжте гръбнака си изправен, а тялото отпуснато. Докато тялото ви е напълно неподвижно, навлезте в кратка естествена ментална медитация. Веднага щом умът е достатъчно чист, насочете вниманието си към коренната чакра – Муладхара. Направете я възможно най-чиста, блестяща и сияеща от трептяща енергия. Когато тя е чиста и полупрозрачна, пулсираща във вашата основа, позволете й да се разтвори и трансформира в четирилистен червен лотос.

Визуализация

Седнете с кръстосани крака на земята или застанете боси с разтворени крака. Визуализирайте планетата – огромно кълбо, което бавно се върти в космическото пространство. Мислете за нея като за ваша майка – вашето тяло е дошло от нея и е направено от същите елементи и материя, от които е сътворена и тя. Визуализирайте атмосферата над вас – балон, който ви обгражда и регулира вашата околна среда, защитава ви, създава стабилност. Тъй като атмосферата е част от земята, представете си как всъщност се намирате в самата земя, в, нейната утроба. Вдишайте. Имате свободен достъп до въздуха, който поемате. Медитирайте върху всичко, което Майката Земя ви предлага като храна и сигурност – подслон, вода, храна, кислород, светлина, топлина, гравитация, постоянна температура, сила, метали, масла, камъни, приятели от животинското царство, звуци, музика, дървета. Запитайте се дали някога наистина ви е липсвало нещо, от което действително сте имали нужда. Релаксирайте и осъзнайте, че сте в безопасност.

Капки на д-р Бах, които балансират Муладхара

Aspen (Трепетлика)

 Блокирано състояние: Неясни страхове, подсъзнателна тревожност.  

Балансирано състояние: Вяра и безстрашие.

Cherry Plum (Дива джанка)

 Блокирано състояние: Страх от загуба на контрол, отчаяние.

Балансирано състояние: Душевно спокойствие.

Mimulus (Мимулус)

Блокирано състояние: Страх с известен източник, срамежливост и плахост.

 Балансирано състояние: Самоувереност.

Red Chestnut (Червен Кестен)

 Блокирано състояние: Прекомерен страх и загриженост за другите.

 Балансирано състояние: Вътрешен мир.

Rock Rose (Скална Роза)

 Блокирано състояние: Шок, ужас, паника.

 Балансирано състояние: Непоколебимост и спокойствие.