Какви са ползите от закуската

5
Добави коментар
zdravoslovnohranene
zdravoslovnohranene

Какви са ползите от закуската

Всички знаят старата приказка, че закуската трябва да изядеш сам, обяда – да разделиш с приятел, а вечерята – да дадеш на врага. Но в живота много хора постъпват точно обратно. Закуската е тази, която ще даде старт на метаболизма. Ако не закусваме няма защо да се оплакваме, че имаме бавна обмяна.

Съвсем наскоро канадски учени откриха, че мъжете често пропускащи закуската имат 27% по-голям риск да загинат от инфаркт или исхемична болест на сърцето.

А новостта на израелските медици ще заинтересува повече дамите. Ако смените местата на закуската и вечерята ще отслабвате два пъти по-бързо и ефективно, дори да си позволявате нещо сладко на закуска. Пълнички жени, провеждащи диета от 1400 ккал са разделени на две групи. В едната на закуска са изяждали по 200 ккал, на обяд – 500 и на вечеря – 700. В живота много хора точно така се хранят. В другата група закуската и вечерята са си разменили местата, дори си позволявали малък десерт. След 12 седмици жените от втората група са загубили повече от 8 кг, а от първата – само 3 кг. При по-добре закусвалите дами в кръвта е било по-ниско нивото и на хормона грелин, който предизвиква чувство на глад, и те не са се мъчили от гладни пристъпи и желание нещо да похапнат. А това е необходимо условие, за да се издържи диетата.

Ползата или вредата от закуската зависят и от нейния състав. Богатата на фибри зърнена закуска понижава употребата на калории за сметка на по-голямо чувство на ситост. В следващите хранения организмът не се старае да ги компенсира.

Особената полза на високобелтъчните закуски отстояват някои американски учени. Тези продукти отлично засищат и потискат чувството за глад за по-дълго време, за това намаляват до 200 ккал енергията, консумирана през деня. Най-добрият продукт за закуска са яйцата /нивото на холестерола в кръвта не зависи пряко от поетото с храната количество/ . Добавените сирене или месни продукти само повишават полезността ѝ. Всичко трябва да се съчетае с пълнозърнест хляб. Друг вариант на белтъчна закуска – извара с плодове, какао или канела, но без захар.

Чаша плодов сок за много хора е задължителна на закуска, но тя е много по-лош вариант от самите плодове. Той съдържа много бързи захари, които бързо повишават кръвната глюкоза и инсулина, а след това бързо се връща чувството за глад. А след него – и килограмите.

Така че стартирайте деня с една полезна закуска, за да може и организмът ви да започне деня с отлично темпо на метаболизма.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Коментари