„Двореца“ в Балчик e посрещнал над 100 000 посетители през годината

7
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

„Двореца“ в Балчик e посрещнал над 100 000 посетители през годината

26.08.2014

Повече от 100 000 туристи от цял свят са разгледали  архитектурните и исторически забележителности в „Двореца“ в Балчик от началото на годината, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.
Заедно с най-многобройните летовници от България, Русия, Румъния, Германия, Полша, Израел, скандинавските страни, архитектурно-парковият комплекс е разгледан и от туристи от  Китай, Япония, Австралия. Любимо място за снимки на  пътешествениците е каменният трон в бившата резиденция на румънската кралица Мария. Обявен за културна ценност, тронът е датиран от II век и е донесен от кралицата от Флоренция, Италия, разказа директорът на културния център.

Българи и чужденци не пропускат да хвърлят монета в Сребърния кладенец, за да се върнат отново на живописния бряг, добави още тя. Кладенецът, ползван от местните хора още  от 1765 г., получава името си заради бистрата, сребриста и винаги студена вода.

Вила „Тихото гнездо“, Нимфеумът, параклисът „Света Богородица“, Мостът на въздишките също са сред най-посещаваните обекти в парка от туристите. Всички архитектурни  забележителности в комплекса, включително чешми, украсени с каменни медальони, железни порти, делви, надписи са събрани в дигитален каталог, посочи Жени Михайлова.

Архитектурно-парковият комплекс „Двореца“ е сред 100-те национални туристически обекта.