Вдигат паметник на цар Самуил в София

14
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Монументът ще се намира до храна „Света София“

До храма „Света София“ в столицата ще бъде издигнат паметник на цар Самуил. Обсъждането и гласуването на проекта на решение за паметника са част от програмата на сесия общинските съветници в София.

Идеята за издигане на монумент е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на цар Самуил (997 г. -1014 г. ).

Паметниктът на българския владетел ще струва около 100 000 лв. и ще бъде финансиран от фондация „Българска памет“. Общината ще осигури нужното количество бронз.

По-рано през годината фондация „Българска памет“ проведе конкурс за проект за паметника. Той бе спечелен от скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура 3,3 метра.

Виж още: Откраднаха реликви на опълченци от паметника на в. Шипка

Първоначалната идея беше паметникът да бъде поставен в парковото пространство на храма „Св. Георги Победоносец“ на кръстовището на ул. „Цар Самуил“ и бул. „Патриарх Евтимий“, но общинските съветници са преценили, че монументът заслужава по-централно място.

Той ще бъде поставен на пл. „Александър Невски“ срещу композицията „Самуилови войници“ на арх. Далчев.

Виж още: Благоевградчани сами ще решават за смяна на името

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 г. от смъртта на цар Самуил. Предложението за ознаменуване на годишнината с издигане на паметник на цар Самуил е на инициативен комитет с председател д-р Милен Врабевски, като инициативата е подкрепена от български общественици, журналисти, представители на академичните среди и националните институции.