Шоколадова торта без брашно, без яйца, без мляко, без захар и без печене

18
Добави коментар
zdravoslovnohranene
zdravoslovnohranene

Шоколадова торта без брашно, без яйца, без мляко, без захар и без печене

Време за приготвяне 1 час

 

Продукти за торта с диаметър 18 см.:

 

За блата:

200 гр. смокини (накиснати в топла водичка за 30-40 мин)
250 гр. кашу (накиснато във вода за 4 часа)
1 ч.ч. фини овесени ядки
2 с.л. мед
100 гр. кокосов крем/мляко (кокосово масло става също)

За крема:

1 кутия фурми (около 600 грама) (накиснати за 40-50мин)
2 с.л. сурово какао
1 с.л. рожков
3-4 пакетчета ванилия
100 гр. кокосов крем/мляко (кокосово масло става също)

 

Приготовление:

Започваме от блатовете. Изплакнете кашуто и го сложете в кухненски робот. Махнете твърдите връхчета на смокините, разрежете на 2 и сложете в робота. Изсипете и кокосовото мляко и разбийте добре до хомогенна смес. Извадете от робота в отделна купа. Сложете овесените ядки в робота за 30 сек, за да станат като трици – фини и дребни. Добавете и тях в купата, заедно с 2те лъжици мед. Хубаво разбъркайте и сложете в 2 ринга – един 4 см и един 2 см. Рингове можете да изрежете от пластмасов контейнер за маслини, или друга подобна ‘бака’. Аз имах под ръка от 1 кг маслини. Капакът е точно 18 см. който използвах за дъно на дебелия блат. Добре оформете кръговете и затворете в хладилника да се охладят за поне 40 мин. и да стегнат.

През това време можете да направите крема. За целта обелете старателно фурмите и махнете костилките. Сложете ги в кухненския робот задно с другите съставки и съвсем малко от водата в която са куснали фурмите – 4-5 с.л. Трябва да се получи гъста кремообразна маса, много наподобяваща течен шоколад – на вид и на вкус. Нанесете 2-3 см. крем върху дебелия блат и го върнете обратно в хладилника да стяга заедно с крема. Това трябва да е около 1/3 от крема. Другите 2/3 ще използваме за да ‘измажем’ тортата.

След 30-40 мин можете да ‘намажете’ тортата. Първо сложете тънкия блат върху другия и след това измажете хубаво тортата от всички страни. Можете да поръсите с филирани бадеми за украса. Оставете в хладилника за час-два да стегне добре.

По рецепта на: Антон Андонов

Коментари