Пловдивчани от „Кючук Париж“: Запълваме дупките по улиците с тухли

1
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

„Принудени сме да използваме всякакви подръчни материали, за да запълним дупките по улиците и тротоарите около жилищните си сгради“, съобщиха за Topnovini.bg възмутени пловдивчани.

Живеещите в блока до кръстовището на улиците „Стефан Стамболов“ и „Георги Кирков“ действително са запълнили дълбоки кратери по асфалта с тухли от стари акумулиращи печки, видя репортерът ни. „Отдавна сме изхвърлили печките, но някои от съседите бяха запазили част от тези тухли, решихме да ги използваме, за да не пропадат колите ни в дупките и да не газим кал, когато вали“, оплакаха се гражданите от „Кючук Париж“.

Хората недоумяват защо районната администрация не обръща внимание на проблема им, който по думите им съществува от години. „Тук тротоар не е поправян, откакто са построени блоковете“, твърдят възрастни обитатели на жилищните сгради (края на 70-те години на ХХ век, б.а.). На големи участъци изобщо няма плочки, другаде те така са пропаднали, че са се образували цели ями. Гражданите твърдят, че през годините са изпращали писма до различните районни кметове, но никой не откликнал.

Един от приоритетите в строителната програма на район „Южен“ през тази година бе именно обновяването на тротоарни настилки. Поне така заяви районният кмет Валентин Василев. Наскоро той се похвали с нови тротоари на бул. „Никола Вапцаров“, които обаче се изграждат от Голяма община.

„Оправят големите булеварди, а само на метри от тях, в малките улички, където са домовете ни, всичко е разбито“, споделят с горчивина гражданите. По думите им най-лошо е през есента и зимата, когато от дъждовете и снеговете дупките стават по-дълбоки, а калта стига до глезен. При по-обилен дъжд пък улица „Георги Кирков“ се наводнява, вероятно заради проблем с канализацията. „Понеже бордюрите са пропаднали и разбити, водата залива всичко – и улицата, и останките от тротоари, та газим през локвите, за да стигнем до домовете си“, казват хората.

Подобно е положението и на други места в района, видя репортер на Topnovini.bg.

Кметът на Пловдив Иван Тотев призна, че „Южен“ е най-неглижираният през последните години район на града и инфраструктурните проблеми тук са много. Засега има изгледи нещата да се подобрят само за ключови артерии като булевардите „Вапцаров“, „Македония“, „Христо Ботев“, чиито ремонти се финансират от бюджета на Община Пловдив. Малките квартални улици, където също живеят данъкоплатци и гласоподаватели обаче, остават в окаяно състояние неясно докога.