Най-смъртоносните животни на планетата

13
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

10 място! Медузите! Жертви: Над 100 човека за година! Как убиват: Изглеждат адски красиви и изящни, докато човек ги наблюдава в документалните филми. Истината е, че най-правилната дума в предходното изречение е „адски“. Медузите са сред най-опасните и смъртоносни организми на родната ни планета. Когато се почувстват заплашени някои видове не само не се отдръпват от пътя на розовото същество с четири крайника и водолазен костюм, но дори са склонни да го нападнат директно. При досега на пипалата им с кожата се получава ефект, наподобяващ изгаряне. В най-добрия случай човек може да се размине с обикновен обрив, но понякога досега с медуза води до директно спиране на дробовете или сърцето. Дори и при по-слабо “ужилване” хората често се паникьосват, което води до удавяне.

9 място! Хипопотамите! Жертви: Над 200 човека за година! Как убиват: Хипопотамите могат и да изглеждат глуповато симпатични, когато човек ги наблюдава от безопасното разстояние на клетката в зоопарка. В природата обаче зад опулената муцуна на хипопотама се крие тежка маса от мускули и изненадващо агресивен нрав. Хипопотамите имат особено ясно изразена склонност да нападат, когато – подобно на повечето животни – пазят малките си. Въпреки впечатляващото си тегло хипопотамите по правило са по-бързи от човека. Факт, който многобройни африканци осъзнават ежегодно с фатално закъснение. Освен възможността да прегазят жертвите си, хипопотамите имат и невероятно мощни челюсти, които не пропускат да използват при нужда. А веднъж захапана в желязната им хватка, хипопотамите просто завличат жертвите си в дълбокото, където да ги удавят.

8 място! Лъвовете! Жертви: Над 250 човека за година! Как убиват: Царят на животните не е коронясан без причина. Лъвовете са бързи, интелигентни и изключително силни. Никой не може да застане на пътя им, когато става въпрос за вкусна вечеря с червено месо. През 1898 г само за 9 месеца 2 мъжки лъва изяждат над 140 работници на железопътна мрежа в Африка. Много по-късно случаят продоби полулярност чрез игралния филм „Призракът и Мракът“. Извод: Когато човек е нападнат от нещо с теглото и скоростта на малък автомобил, чиято първа реакция щом докопа жертвата си е да започне да къса месо от тялото, шансовете за оцеляване клонят към келвиновата нула.

7 място! Пчелите! Жертви: Над 400 човека за година! Как убиват: Да, всички обичаме мед. Не всички пчели обаче са склонни да ни го предоставят доброволно. Въпреки че самотната пчела не може да направи почти нищо (освен, разбира се, да докара на ужиления тежък алергичен шок), да се противопоставим на цял рояк е изключително трудно, както научаваме още от симпатичните анимационни филмчета, в които героите тичат като побеснели към най-близката река, за да се спасят. Пчелите (особено дивите такива от Южна и Централна Америка и Африка) са извънредно чувствителни на тема територия и нападат не само, ако някой неразумен индивид започне да ръчка кошера им с пръчка. А хиляди едновременни ужилвания са нещо, което малко небронирани същества могат да издържат.

6 място! Африканските бикове! Жертви: Над 500 човека за година! Как убиват: Във видим опит за отмъщение за събратята им, загиващи на Арената в играта на тореадорите, африканските бикове са агресивни, движат се на стада и са изключително непредвидими като поведение. Принципно тревопасни, тези животни стават изключително нервни в присъствието на хищник, какъвто всъщност е и човекът. Освен възможността неразумният индивид да бъде промушен с рога (което, при високата скорост, с която се движат биковете, директно раздробява попадналата на пътя им глава или гръден кош) случайното му оцеляване е краткотрайно, защото движещото се след първия нападател стадо просто го прегазва.

5 място! Слоновете! Жертви: Над 600 човека за година! Как убиват: Забравете за сърцераздирателните филми от сорта на „Слонът, моят приятел“. Най-големият сухоземен бозайник на планетата може да бъде крайно вреден за здравето. Въпреки че на много места в Африка и Южна Азия слоновете са използвани за транспорт и земеделски дейности те могат доста да се изнервят от лошо отношение и да се превърнат в най-смъртоносните слуги на човека. Най-сериозното оръжие на слоновете са размерите им, на които е трудно да се противопоставим, освен ако не сме въоръжени с – да речем – танк. Слонът може да прегази човек, да го убие с хобота или бивните си без почти никакви усилия. По-лошото е, че го прави доста често, предвид статистиката.

4 място! Крокодилите! Жертви: Над 2000 човека за година! Как убиват: Необходим е само един поглед към тези зверове, запазили видима връзка с праисторическите си, динозавърски предци, за да осъзнаем, че е безкрайно неразумна идея да се закачаме с тях. Крокодилите се срещат в Щатите, Тропиците, Африка, Азия и Австралия и имат лошия навик да се спотайват, докато дойде момента да нападнат светкавично и смъртоносно. Захапката им е със сила от 5000 килограма на квадратен сантиметър, повече от пет пъти повече от силата на който и да е сухоземен хищник. Веднъж захапана жертвата им попада във водовъртеж от болка – често пъти буквално, защото крокодилите имат лошия навик да се въртят, за да пречупят всяка кост в тялото или да откъснат някой и друг крайник. Ако това случайно не помогне, крокодилите завличат въпросната жертва под водата, където да я удавят.

3 място! Скорпионите! Жертви: Над 5000 човека за година! Как убиват: Тези гадинки се срещат практически навсякъде южно от 49-я паралел и – както знаем – много техни видове са силно отровни. В добавка скорпионите разполагат с умението да дозират отровата си спрямо размерите на жертвата и личната си преценка до каква степен въпросната представлява опасност. Отровата им съдържа токсини, които в общия случай водят до гърчове и удрят директно в малкия мозък, което пък води до спиране дейността на белите дробове. Следва задушаване. Освен в африканската жега, скорпионите оцеляват без проблем дори при свръхниски температури в Андите или Хималаите, така че фактът, че не планирате да ходите в пустинята по никой начин не трябва да ви кара да се чувствате в безопасност.

2 място! Змиите! Жертви: Над 100 000 човека за година! Как убиват: На практика всеки континент се радва на присъствието на поне няколко особено смъртоносни вида змии. Само в Африка и Южна Америка се срещат над 100 вида змии, с които е по-добре да не се срещате. Причините да нападат са прости – навлезли сте в територията им, което ги кара да се почувстват застрашени. Най-опасните видове змии, като например азиатската кобра, известна още като черната мамба, може да убие възрастен човек с отровата си за няколко минути. Ефектите от ухапването варират от парализа до неконтролируемо повръщане. Нека не забравяме и особено едрите видове змии, които нямат нужда дори и от отрова, защото могат да смажат костите на човек (боата) или просто да го погълнат (питонът).

1 място! Комарите! Жертви: Между два и три милиона човека за година! Как убиват: Най-смъртоносният враг на човека всъщност се оказва едно доста жалко на вид насекомо. Естествено, проблемът не е в жалкото им жило и навика им да превръщат нощите в Созопол в ад за туристите. На планетата ни има над три хиляди вида комари, всеки от които способен да пренася смъртоносни болести, вариращи от маларията до вируса на Южен Нил. Най-смъртоносния момент в случая идва от факта, че човек може дори да не обърне внимание на ухапването, инжектирало заразата в кръвта му. Не бива да игнорираме и това, че комарите са изключително адаптивни и в резултат нито едно от средствата, които човекът измисля, за да ги задържи настрана от себе си, не вършат работа за дълго.