Пасвате ли си с партньора си? Изпробвайте този едноминутен тест

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Искате ли да се сближите повече с човека до себе си? Как да подобрите интимността във връзката? Авторите Роналд Адлър и Ръсел Проктър очертават четири начина, по които можем да се почувстваме по-близки с някого. Те се отнасят за различни видове взаимоотношения, но тук ще се съсредоточим върху близостта между романтичните партньори, пише Psychology Today. Четирите измерения на близостта са:

1. Физическа. Прегръдки, целувки, галене, държане за ръце и други форми на физическа привързаност. Сексът несъмнено е важна част от физическата близост, но не задължителна. Докато останалите аспекти на отношенията остават стабилни, физическата интимност между партньорите често може да продължи цял живот, дори и когато възрастта, стресът или влошеното здраве възпрепятстват сексуалните функции.

2. Емоционална. Способността ефективно и убедително да изразяваме чувства на обич и нежност, и да сме в състояние да отговорим положително, когато другият ги изразява. Това включва фрази като: „Обичам те!“, „Държа на теб!“, „Харесва ми, когато говорим така“, „Радвам се, че прекарваме това време заедно“, „Как се чувстваш?“ и „Съжалявам.“

3. Интелектуална. Умът е привлекателен и секси, особено за тези, които изпитват чувство на сродство, когато участват в дискусия или друго интелектуално занимание с партньор, с когото се чувстват интелектуално равни.

4. Споделени дейности. Сред преживяванията, които допринасят за трупането на позитивни съвместни спомени са пътуванията, игрите, танците, упражненията, заниманията с изкуство и решаването на проблеми заедно. В този случай не само дейността има значение, но и дали двамата са способни да се почувстват свързани, докато участват в нея. Едноминутен тест за съвместимост

За 60 секунди можете да прецените колко добре се съчетавате с човека до себе си. Започнете с четирите измерения: Физическо

Емоционално

Интелектуално

Споделени дейности

Виж още: Тест на Фройд показва скритите страни на личността

Напишете за всяко от тези измерения на близостта до каква степен е важно да го има във вашата връзка. „Задължително“ означава, че това измерение е от решаващо значение за вас, без което не можете да си представите една връзка. „Силно желателно“ – важно е за вас, но не е задължително да го усещате всеки ден. „Възможно“  – това измерение е относително маловажно за вас – можете да си представите връзката и без него.

След като отговорите за себе си, помолете и партньора си да направи същото. Можете да напишете на своя лист и отговорите, които предполагате, че той ще даде. Когато и двамата сте готови, сверете отговорите си.

Колкото повече елементи съвпадат, толкова по-добра е съвместимостта между вас.

Ако имате една или повече комбинации „Задължително/Възможно”, можете да поговорите с партньора си и да се опитате да поработите върху тези различия. Докато някои прояви на интимност идват при някои от нас по-естествено, отколкото други, всички можем да учим и да се развиваме в нови посоки. Взаимното разбиране на приоритетите може да гарантира успех на връзката в дългосрочен план.