Екопътеки в България

13
Добави коментар
magazin
magazin

Разположен в центъра на България, сгушен в Казанлъшката котловина, Казанлък е сред най-красивите и живописни градове у нас. Събрал в себе си древна история, богата култура и живописна природа, Казанлък предлага на своите гости уникални забележителности, които не можете да пропуснете да посетите.

Ако решите да посетите града, ще се нуждаете от удобно място където да отседнете, понеже забележителностите в района са много и ще са ви нужни няколко дни за да ги обходите. Хотел в Казанлък, може да отикирете на сравнително ниски цени, но ви препоръчваме да изберете някой от тези които се намират в близост до яз. Копринка, за да се насладите на прелестния пейзаж и богатата на рибни специалитети кухня, повечето хотели работят съвместно с туристически гидове от чиите услуги може да се възползвате.

Със сигурност градът е най-известен с вековните си традиции в извличането на розово масло и като център на Розовата долина. От години тук се организира фестивал на розата, а в града се намира и единствения музей на маслодайната роза в света.

В разположения само на километър от центъра на града етнографския комплекс „Кулата“ пък можете да научите още за розобера и производството на розово масло. Тук са направени уникални възстановки на стари местни обичаи и занаяти, а неповторимата атмосфера на старинните бели къщи, буквално ще ви върне в миналото. Не пропускайте да опитате и разнообразни храни и напитки произведени именно от местната казанлъшка роза.

Не може да дойдете в Казанлък и да не посетите къщата — музей на Чудомир. Освен, че е единственият литературнохудожествен музей в България, комплексът е забележителен и като паметник на културата. Тук се съхранява уникална експозиция на творческото наследство на Чудомир. Запазени са над 15 хиляди оригинални ръкописа, рисунки, скици, писма и книги.

Няма по-подходящо място да научите нещо повече за древните траки от Казанлък.

Тук се намира и най-известната тракийска гробница в страната. Датирана от 310 — 290 г. пр. Хр. Тя е единственият в България изцяло запазен шедьовър на тракийската архитектура и паметник на ранноелинистичната живопис. С великолепните си стенописи Казанлъшката гробница е смятана за един от най-значимите културни паметници в света и е включена в списъка на световното културно наследство на Юнеско.

В казанлъшкото поле се намира и Долината на тракийските царе, в която са разположени повече от 1500 надгробни могили. Повече от 300 са разкопани, а над 15 са открити почти напълно запазени. Най-известна и най-посещавана е гробницата на великия тракийски владетел Севт III под Голямата Косматка. А недалеч от Казанлък са разположени още няколко уникални тракийски гробищни комплекса Ако имате време, посетете могилата Оструша, Сарафовата могила, Голямата Арсеналка, Хелвеция, Далакова могила, Друмева могила, Якимова могила и Светицата, които са сред най-интересните.

Уникални находки от тях можете да разгледате и ако посетите историческия музей „Искър“. Комплексът разполага с една от най-големите експозиции в страната. Тук се пазят над 70 000 експоната, като можете да се запознаете отблизо не само с древната култура на района, но и с възрожденската и новата му история.

Единствено тук от цяла югоизточна Европа се пази и уникална колекция от костени сърпове. Освен това в тук са изложени и последните открити златни и сребърни находки от тракийските гробници в района. Само тук можете да видите златния венец на Севт III, както и шлема и наколенниците му.

Близо до Казанлък се намира и древния град Севтополис — столица на държавата на одрисите. Днес той е покрит от водите на язовир Копринка, но при ясно време останките му могат да бъдат видени и под вода.

Само на 12 километра от града се намира още един уникален културно-исторически комплекс, който си струва да посетите — руската църква в гр. Шипка. Със златните си кубета, със своите 17 камбани и уникалната си архитектура и стенописи тя е една от най-красивите не само в България, но и в света.

Съвсем наблизо се намира и друга историческа забележителност превърнала се в един от символите на България. На 12,7 километра от Казанлък, на връх Шипка се разполага паметника Шипка. Комплексът е построен в памет на загиналите руски войници и български опълченци и една от най-значимите забележителности на област Казанлък.