Преизбраха Махмуд Абас за лидер на Фатах

12
Добави коментар
totalno
totalno

Палестинският президент Махмуд Абас беше преизбран за лидер на Фатах, съобщиха световните агенции.

На конгреса партията във Витлеем кандидатурата на Абас, единствена за висшия пост, бе одобрена с вдигане на ръка. По думите на председателя на конгреса Осман Абу Гарбея Абас е бил избран с подкрепата на преобладаващото мнозинство от над 2000-те делегати на форума.

Новината за преизбирането на Абас беше посрещната с бурни аплодисменти в залата. В кратко изявление след гласуването той обеща „да освободи земята и народа на Палестина от израелската окупация“.

Започнали сме битка и тя ще завърши със създаването на независима палестинска държава, каза той.

Абас пое ръководството на Фатах през 2004 г. след смъртта на Ясер Арафат, основател и дългогодишен ръководител на движението. Абас, който се ползва с подкрепата на Запада, получи нов мандат да поведе преговорите с Израел, ако и когато те бъдат възобновени.

Мандатът му начело на партията по принцип е пет години, до следващия конгрес, но като се има предвид, че последният беше преди 20 години, не е ясно колко време той може на практика да остане начело на партията, посочва АП.

Изборите на ръководните органи на партията – 21-членния Централен комитет и 120-членния Революционен съвет бяха отложени с до два дни. Те може да се състоят или утре, или в понеделник.

Според първоначалния план гласуването трябваше да започне тази сутрин. 100 кандидати ще се състезават за места в Централния комитет и 646 за Революционния съвет.

Проблемът с гласуването на ръководните органи е свързан с невъзможността много делегати да пристигнат за конгреса от контролираната от „Хамас“ ивица Газа. Вчера бе решено тези делегати да могат да гласуват по телефона, но днес все още продължава да се уточнява процедурата по гласуването.

Според Фатах силите за сигурност на „Хамас“ са задържали редица делегати под домашен арест или са ги привикали за разпит. Говорителят на министерството на вътрешните работи на Хамас отрече информацията и заяви, че не е имало никакви арести.

На днешната сесия делегатите обсъждаха и новата партийна програма на Фатах.