Меглена Кунева: Жените в политиката са гарант за подобряване на образованието и здравеопазването

35
Добави коментар
strelez83
strelez83

Участието на повече жени в политиката е гарант за повече мерки за образованието и здравеопазването. Това заяви днес водачът на Реформаторския блок за 25 МИР – София Меглена Кунева на среща със симпатизанти и журналисти в Русе. По думите й тези две теми, които са ключови важни за страната, няма да останат на заден план.

„Реформаторският блок даде знак, че ние можем да се обединим около една идея, която е по-голяма от нас – да има широко дясноцентриско правителство, в което да отстояваме своите позиции“, посочи Кунева. Тя припомни, че още при създаването си блокът  е посочил целите, за които ще се бори и заради които ще търси подкрепа от гражданите.

Кунева беше категорична, че реформата в съдебната система е една от тези цели и че блокът няма да отстъпи от нея. България се нуждае от независима съдебна система, освободена от политически натиск. Блокът предлага разделяне на съда от прокуратурата, тъй като това ще гарантира независимост и на двете институции. Никакви приказки за стабилност нямат смисъл, ако продължава да има системни грешки и е невъзможно съдебната система да осигури справедливост на гражданите.

„Днес отбелязваме Независимостта на България и съвсем заслужено отдаваме почит на борилите се за тази кауза. Но трябва да погледнем и в настоящето и да си кажем, че това е кауза и днес. Независимостта на съда, прокуратурата и администрацията от политически и корпоративен натиск, независимостта на регулаторите, независимостта на медиите, енергийната независимост – всичко това са цели, за които трябва да се борим, за да имаме нормална държава.“, коментира Кунева в социалната мрежа Фейсбук. По-рано през деня тя, заедно с водача на листата на РБ в Русе Румен Христов и втория в листата Даниела Везиева поднесоха цветя на Паметника на Свободата в града по време на отбелязването на Деня на независимостта.