Лекарска грешка или троакар-убиец отне живота на Галина Нигохосян – Николова

1
Добави коментар
expoworld
expoworld

Днес Галя щеше да празнува 35-тия си рожден ден, заобиколена от любовта на съпруга си, на прекрасната си малка дъщеричка, на близки, роднини, колеги и приятели. Младата жена беше обичана и уважавана от всички заради ума си, заради красотата си, за прямия и почтен характер. Какъв ли прекрасен подарък щеше да получи от тригодишната малка красавица, чудната й дъщеричка?

Галина Нигохосян – Николова никога не е боледувала, защото поддържаше тялото и духа си здрави, живееше в хармония с всички исконни човешки ценности. Нейният живот наистина беше отдаден на хората.

Но, Галина днес няма да празнува. А нейните близки ще поднесат цветя, но на гроба й, мъката им по ранната й загуба ще припламне с нова сила. Сълзите им през целия ден няма да пресъхнат, така е през тези тъжни  две години от смъртта й.

Младата жена почина преди две години от масивна кръвозагуба след операция от апандисит.

Прокуратурата заведе дело за смърт по непредпазливост срещу хирурга от „Пирогов“ д-р Виктор Попов , който според обвинителния акт е обвинен за извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК за това, че на 27.02.2012 г. в Трета хирургическа клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “НИСП Пирогов” като лекар – хирург-оператор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – медицинска дейност – ендоскопска хирургия, нарушавайки правилата на Наредба 20 /23.06.2010 г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетическа хирургия и лицево-челюстна ирургия, причинил смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна, майка на момиченце на няколко месеца , която починала на 29.02.2012 г.

На 24 септември се проведе поредното заседание по делото за смъртта на  Галина Нигохосян-Николова.

Разпитаните доктори от УМБАЛСМ „Пирогов“ в обясненията си се опитваха да бъдат в услуга на своя колега, обвиняемият д-р Попов. Техните показания се разминаваха съществено от показанията им, дадени в предварителното производство. Това наложи изцяло или отчасти да им бъдат прочитани предварителните показания и те потвърдиха, че именно тогава са казали истината.

Като критично определиха разпитаните лекари положението на пациентката както след първата, така и след втората операция. Те категорично заявиха, че екипът е преминал от лапароскопска към конвенционална операция поради обилна кръвозагуба.

Шефът на реанимацията д-р Стоян Миланов заяви, че е разговарял с близките на Галина Нигохосян-Николова и е потвърдил, че шансовете за добър изход са почти нулеви.

Свидетелят Латин Гетов от фирма Б.Браун България, доставчик на хирургически консумативи и изделия заяви,  заяви, че използваният от д-р Попов троакар не е доставен от тях. Според практиката им, ако троакар за еднократна или многократна употреба откаже по една или друга причина при хирургическа операция, използвалите го са длъжни да го върнат за изследване на производителя.

 

Представителката на Изпълнителната агенция по лекарствата потвърди, че подадените от Пирогов две заявки за дефектно медицинско изделие са били с невярно съдържание.

Следващото заседание е насрочено за 12 ноември 2014 г. от 9.30 часа в СГС, втори наказателен състав.