Разпитаха ключови свидетели по делото за смъртта на Галина Нигохосян

1
Добави коментар
expoworld
expoworld

На заседанието на 19 май 2014 г. в Софийски градски съд бяха изслушани петима свидетели.

От показанията им стана ясно, че основна вина за станалия инцидент носи хирургът-оператор понастоящем подсъдим д-р Попов.

Съдовият хирург д-р Тодор Георгиев разкри, че при направената ревизия е открил неовладяно кървене .

Свиделката Елена Йовчева, медицинска сестра в Централен операционен блок в Пирогов отначало твърдеше, че не си спомня подробности. Това наложи съдебният състав да прочете поисканите от обвинението показания, дадени в предварителното производство. 

Тя потвърди казаното тогава, че кървенето е било доста обилно и ситуацията е била стресова и шокова.

Медицинските специалисти се опитаха да направят отново внушението, че използваният по време на операцията троакар е бил дефектен.

Но никой от тях не поясни от коя фирма е взет, как е стигнал до операционната зала и дали е направена рекламация. 

На въпрос на обвинението пред коя фирма е направена рекламация за дефектиралия инструмент, стана ясно, че  подобни действия не са предприемани.

Един от основните свидетели по делото д-р Николай Ковачев отново не се яви. Въпреки всички опити, той не бе открит.

Следващото заседание по делото е насрочено за 18 юни от 9.30 ч.

Ние бяхме непрекъснато в „Пирогов”, когато оперираха Галина.  След операцията получихме информация от д-р Попов, но тя не беше достоверна. Аз съм дълбоко наранена не само от загубата на майката на нашето внуче, но и от това, че колегата лъже колега в очите. Каза ни: Да, получи се усложнение, троакарът не сработил и докоснал  малко аортата, но всичко е възстановено и под контрол. Ние говорихме за това , че оперативното поле е спокойно и че оперативната рана най – вероятно ще зарасне първично. Докато чакахме видяхме Стойчев – съдов хирург, обясниха ни че идва да направи ревизия, не след дълго си тръгна и за нас това беше индкация , че всичко е наред. Сега знам, че той е дошъл, видял е че каузата е загубена и си е тръгнал. В момента, когато разговаряхме с  д-р Попов и той ни казваше, че нещата са под контрол, Галина вече е била в тежко състояние – 3 та степен на хеморагичен шок, мозъчна смърт и преведена в интензивна клиника с картината на полиорганна недостатъчност, това каза д-р Емилия Чорбаджийска, на заседанието в Софийски градски съд, Втори състав, председателствано от съдия Димитрина Ангелова.

Ние си тръгнахме, но през нощта се върнахме в „Пирогов”. Разбрахме, че ще се прави втора операция, цяла нощ бяхме в болницата , но едва в 6,45 ч. сутринта говорихме с оператора и той каза, че се оказало, че освен аорта има разкъсана и артерия илиака комунис синистра, наложило се да правят и тромбектомия на артерия илиака комунис синистра  и бедрената артерия. Но той пак не ни каза реалното състояние на Галя. Призна, че е в критично състояние, но е жива.

Преди две години 32-годишната Галина Нигохосян Николова беше оперирана в „Пирогов” за апендицит. Тя търси помощ в спешната болница на 26 февруари 2012 г. Лекарите й предложили да се направи лапароскопска операция на възпаления апендикс. На 27 февруари в 18.30 ч. започнала операцията, извършена от  хирурга д-р Виктор Попов.