Дисплазия на тазобедрената става при бебетата

1
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Дисплазия на тазобедрената става е мединското название, използвано за описание на проблема с образуването на тазобедрената става при бебетата. Проблема може да се локализира или в топката на тазобедрената става (бедрената глава), или в гнездото на тазбедрената става (ацетабулума), или и на двете места.

 

Причини за дисплазия на тазобедрената става

 

Не е лесно да се формулира точната причина за появата на дисплазия на тазобедрената става, тъй като се смята, че факторите, които допринасят за развитието на това състояние са няколко. Дисплазията се среща при около 0,4% от всички новородени, като по-честа е при момичетата. Най-честите, известни рискове за появата на това състояние включват:

– Деца с фамилна анамнеза за дисплазия на тазобедрената става.

– Бебетата, родени в седалищно положение.

– Бебетата родени с други особености на предлежанието.

– Намалено количество на околоплодните води.

 

Четете още: Какво е най-важно да знаят родителите относно грижата за новороденото?

 

Педиатрите и ортопедите абсолютно забраняват повиването на новородени бебета с изпънати крачета, особено ако това се прави стегнато. Те дори препоръчват носенето на профилактични гащички и от здрави деца.

 

Диагностициране на дисплазията на тазобедрената става

 

 

Диагностиката на дисплазията на тазобедрената се основава на констатациите от физическия преглед на новороденото. Лекарят раздвижва тазобедрената става на бебето по специфичен начин, за да провери дали тя е на мястото си и дали при определени движения тя се връща в правиланата си позиция. Ако лекарят не усети характерното прещракване при тези тестове, се прави изследване с ултразвук, за да се направи точна оценка на състоянието на тазобедрената става. Използва се ултразвук, тъй като до 6-месечна възраст костите на бебетата не се визуализират добре на рентген. Ултразвуковия преглед показва на специалиста позицията и формата на тазобедрената става, също така се използва за проследяване на резултатите от лечението.

 

Четете още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето (част-1)

 

Първият преглед на новороденото се извършва до 10 дни след раждането от специалист ортопед, чрез ехограф, ако: в семейството има други случаи на вродена луксация, раждането е било трудно, гънките на бедрата се разминават, едното краче е обърнато навън, детето има и други аномалии, единият или и двамата родители са с халтави стави.

 

 

Децата, които не попадат в посочените по-горе случаи, трябва да бъдат прегледани с ехограф след първия месец и след петия месец. Ранното откриване на дисплазията на тазобедрената става, дава по-големи шансове за пълното излекуване на детето.

 

Лечение на дисплазията на тазобедрената става

 

Лечението на дисплазията зависи от възрастта на детето. Целта на лечението е правилното позициониране на тазобедрената става, след като тя бъде поставена в правилното положение трябва да се даде време на организма да се адаптира към новата позиция. Колкото е по-малко детето, толкова по-лесно се адаптира тазобедрената става и шанса за пълно възстановяване е по-голям. С течение на времето тялото става по-малко приспособяващо се и препозиционирането на тазобедрената става е по-трудно. Лечението на всяко бебе се преценява индивидуално, но има някои общи неща, които се следват:

 

• От раждането до 6 месеца

 

 

Обикновено при новородените дисплазията, се третира с използването на специална скоба, наречена „Стремена на Павлик“. Скобата държи бедрата на бебето в позиция, при която ставата е в правилното положение. С течение на времето тялото се адаптира към това положение и тазобедрената става започва нормалното си образуване. Около 90% от новородените, лекувани със „Стремената на Павлик“ се възстановяват напълно.

 

• От 6 месеца до 1 година

При по-големите бебета лечението със „Стремената на Павлик“ може да не бъде толкова ефективно. В тези случаи, ортопеда поставя детето под обща анестезия. Това обикновено позволява бедрото да бъде поставено в правилната позиция. Веднъж, когато тази позиция е уточнена, детето се поставя в метален апарат на Ханаусек. Той е подобрен вариант на „Стремената на Павлик“, но не позволява толкова движения на детето. Това е необходимо, за да може при по-големите деца, които са по-подвижни, по-добре да се запази позицията на ставата.

 

Четете още: Ранно детско развитие – от 8-ми до 12-ти месец

 

• Над 1 година

Децата по-големи от 1 годинка, обикновено се лекуват, чрез операция, която да постави тазобедрената става в правилна позиция. Организма може да образува съединителна тъкан, която пречи на бедрото да заеме правилното си положение, и затова е необходима операция за правилното позициониране на тазобедрената става. След като бъде извършена операцията, детето се поставя в метален апарат на Ханаусек, за да се запази положението на ставата до оздравяването и.

 

Успехът на лечението зависи от възрастта на детето, както и от адекватността на наместването на ставата. При новородените с добро наместване има много добри шансове за пълно възстановяване. Когато лечението започва в по-късна възраст, шансовете за пълно възстановяване намаляват. При деца, при които има персистираща луксация на тазобедрената става, има и по-голям риск от развитие на артрит в по-късна възраст. Дори може да се наложи да бъде сменена тазобедрената става, ако се развие остеотомия на тазобедрената става.

 

Снимки: Djuliet, EraPhernalia Vintage, Oreses, mliu92 Foter.com