Тиквено семе (Pumpkin seed)

3
Добави коментар
yApple

Тиквеното семе е източник на есенциални мастни киселини и важни витамини и минерали. Ценено е заради антиоксидантните си свойства и благоприятното влияние върху простатната жлеза. С високото си съдържание на протеини и мазнини се определя като калоричен продукт с висока хранителна стойност.

Тиквеното семе е плоско, несиметрично овално и тъмнозелено на цвят. Някои са обвити в жълтеникаво-бяла обелка, но се срещат разновидности на тиквите, чиито семки са без обвивка. Тиквеното семе е меко като текстура, а на вкус има едва доловима сладка нотка, с усещане за орех.

Принадлежи към сем. Тиквови, а най-често срещаните сортове тикви, които се използват за семе, са: Cucurbita pepo, Cucurbita maxima, Cucurbita moschata и Cucurbita mixta.

Другото име, с което е известно, е „pepitas“. Думата идва от Мексико, където испанците използвали фразата „Pepita de calabaza“ (Малки семена от тиква).

Произход

Родината на тиквите и тяхното семе е Америка. Има различни местни видове, които се срещат в Северна, Южна и Централна Америка. В Южна Америка тиквеното семе било известно още на ацтеките и ценено както като храна, така и с лечебна цел. С течение на времето се разпространява по цял свят.

Тиквените семки стават редовен гост в ежедневната кухня в Източна Европа и Средиземноморието (основно Гърция), а в Индия и други места от Азия освен в кулинарията, семето има приложение и в медицината.

Счита се, че основен производител на тиквено семе в световен мащаб е Китай, но голям принос имат и Индия, Русия, Украйна, Мексико, САЩ.

Хранителен състав на тиквеното семе

Съдържание в 100 г белени и печени тиквени семки:

Вода

2.03 мл

Калории

574

Белтъци

29.84 г

Мазнини

49.05 г

Въглехидрати

14.71 г

Фибри

6.5 г

Захар

1.29 г

Холестерол

0

Гликемичен индекс

нисък

Здравословни ползи от консумацията на тиквено семе

В 100 г тиквено семе има почти 30 г белтъчини и 50 г мазнини.
Гликемичният индекс е нисък.
Има висока хранителна стойност и добър витаминен и минерален профил.
Тиквеното семе е източник на есенциални мастни киселини.
Добър източник на минералите фосфор, магнезий, манган, мед, цинк, желязо, калций, селен; витамините от група A, C, E, K и B.

Тиквеното семе е ценено основно като източник на цинк.
Ако искате да оптимизирате приема му, яжте семките цели (заедно с обвивката).
Между семката и обвивката има тънък слой (ендосперм), който е богат на цинк, но практически е трудно да бъде отделен от обвивката.

Антиоксиданти

Тиквеното семе е източник на различни антиоксиданти – разновидности на витамин E, минералите цинк и манган, фенолни антиоксиданти (различни киселини: фенолова, хидроксибензоена, кофеинова, ванилова, кумарова; полифеноли: лигнани).

Влияние върху увеличена простатна жлеза

Смята се, че тиквеното семе (или екстракт от тиквени семки и олио) има благоприятно влияние върху простатните жлези и се използват при лечение на простатит.
Ценните съставки в семките, които имат отношение, са фитостероли, лигнани и цинк.

Диабет

Семена от тиква се използват при лечение на диабет, но доказателство засега има само при опити с животни.
При тях се наблюдава подобряване на инсулиновата регулация (при вече наличен диабет) и се предотвратяват нежелани странични ефекти върху функцията на бъбреците.

Антимикробни свойства

Тиквеното семе и продукти от него са ценени заради антимикробните си свойства, особено против гъбички и вируси.

Здравословни рискове, свързани с консумацията на тиквено семе

Тиквеното семе не е често срещана алергенна храна. Не е известно да съдържа измерими количества оксалати или пурини.

Как да изберем и съхраним тиквените семки

Когато купувате пакетирани семки, следете дали опаковката е добре затворена. Ако ви попадне насипно тиквено семе, уверете се, че няма следи от насекоми или мухъл.

От здравословна гледка точка е добре да се избират сурови и органични семки. Така ще намалите възможността от нежелано третиране или замърсяване и ще можете сами да прецените как да ги приготвите.

Тиквените семки могат да се намерят в различни форми – небелени, сурови; белени, сурови; небелени, печени; белени, печени.

Съхранявайте ги в херметически затворен съд, за предпочитане в хладилник. Могат да се запазят ядливи за няколко месеца, но губят свежестта си (особено на външния слой) след 1-2 месеца.

Идеи за използване на тиквени семки
Сурови или печени

Тиквените семки могат да се консумират както сурови, така и печени. Ако решите да изпечете в домашни условия, следвайте няколко основни стъпки:

Ако не сте си купили готово сурово тиквено семе, може да си извадите сами от тиквата. Премахнете семките от вътрешността й (много удобно е с по-голяма лъжица) и ги избършете с кухненска кърпа, за да премахнете излишната полепнала пулпа.

Разпръснете семките върху хартия и ги оставете да изсъхнат (за 1 нощ).

Разстелете ги в голяма тава на един слой, върху хартия за печене. Пекат се на 75˚C за 15-20 минути.

Ако ги оставите за по-дълго време или на по-висока температура, могат да настъпят нежелани промени в структурата на мазнините.

В добавка към салати

Тиквеното семе може да бъде чудесен завършек към една голяма салата с пресни зеленчуци.

Има няколко варианта: да използвате цели семки, да направите дресинг или да използвате готово тиквено масло.

Свежа салата с нахут и тиквени семки

Необходими продукти:

1 бр. салата айсберг
100 г чери домати
1 краставица
1 чаена чаша сварен и обелен нахут
1 кафена чаша сурово обелено тиквено семе
сок от 1 лайм
морска сол на вкус
40 мл зехтин

Вземете голяма купа. Нарежете краставицата по дължина на тънки ленти (използвайте белачка за картофи).
Разполовете чери доматите и накъсайте айсберга с ръце. Овкусете със сока от лайм, солта и зехтина. Разбъркайте зеленчуците добре. Сложете отгоре нахута и тиквеното семе.

Дресинг за салати

Счукайте тиквени семки заедно с пресен чесън, магданоз и листа от кориандър.
Прибавете зехтин и сок от 1 лимон.

Тиквено масло

Тиквеното масло се получава чрез смилане на белени тиквени семки и технология на студено пресоване.

Богато е на есенциални мастни киселини омега-6 и омега-9. Източник на витамини A, E, В.

Може да го добавяте към различни салати, сосове и рецепти по ваш вкус. Не бива да преминава през термична обработка, ако искате да запазите полезните му качества.

Под формата на добавки

Масло от тиквено семе се използва в различни хранителни добавки заради ценните есенциални мазнини и благоприятното влияние върху простатните жлези.

Под формата на тахан

Съвсем доброволно признавам любовта си към тахана. А таханът от тиквено семе се нареди в челните позиции на списъка с любимите ми храни.

Тиквеното семе има специфичен вкус и аромат, а таханът може да се консумира както самостоятелно, така и с мед или в добавка към различни ястия.

Лично на мен ми допада комбинацията от тиквен тахан и канела, леко подсладен.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Вероника е инструктор по водна аеробика (занимава се от 2007 година) и бивш състезател по силов трибой (неколкократен републикански шампион в кат. до 84 кг). Занимава се любителски с бодибилдинг от 2012 година. Дипломиран художник-дизайнер. Със силни интереси в областта на спорта и здравословното хранене. Търси хармонията и вярва, че здравето зависи от баланса между движение, хранене и емоции. Смята, че няма нито универсален тренировъчен подход, нито – универсална диета.