Северна Корея инструктира как да се говори по мобилния телефон

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Броят на хората с мобилни телефони в КНДР се е увеличил значително. Изглежда затова режимът в Пхенян е издал инструкции към хората как да използват апаратите за разговори, различни от стационарните, посочва Би Би Си.

Насоките се разпространяват от държавните медии. Статия в тримесечно списание за култура в страната твърди, че използването на мобилни телефони е довело до тенденция сред някои хора „да пренебрегват правилния телефонен етикет“, по информация на южнокорейската новинарска агенция „Йонхап“. 

„Говоренето на висок глас и споренето по телефона на публични места е неучтиво и безразсъдно“, се казва в статията. Тя изтъква колко е удобно да се ползва мобилният, имайки предвид, че не е нужно човек да се представя на събеседника от другата страна на линията – кой се обажда се вижда на екранчето. По този начин ще се избегне ненужното „Ало, ти ли си другарят Йонг Чул?“, подчертава изданието.

Първият мобилен оператор в Северна Корея заработи през 2008 г. В момента абонатите му надхвърлят 2 млн. Операторът обаче не предлага международни разговори.

Притежаването на мобилни апарати до голяма степен е привилегия на елита в тоталитарната страна.

Статистика от 2011 г. посочва, че почти 60% от населението на Пхенян, което е на възраст между 20 и 50 г., ползва мобилни телефони.