Няколко мита за диетите или как да свалим излишни килограми

2
Добави коментар

Хороскопи за всяка зодия – народна медицина, здраве, астрология, съдби, секс и зодии

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5 от 5)

Няколко мита за диетите или как да свалим излишни килограми5 от 51 от общо 1 гласували.

Много хора, особено в по-напреднала възраст се изправят пред проблема – излишни килограми. Причините за това са много, а както става ясно, все още не е измислен универсален и ефективен режим на хранене, който да ни приведе в желана форма. Какво да правим?

На първо място е важно всеки да си отговори на въпроса- в какво се изразяват причините за наднорменото тегло.

Ако от дълго време сте на диета, а стрелката на кантара не помръдва е добре да си направите анализ- какво най-много консумирате. Точно него трябва да редуцирате! В този смисъл, дори и да си мислите, че провеждате правилен хранителен режим, диетолози препоръчват да го разнообразите с други полезни вещества, дори и на пръв поглед да са по-калорични.

Разбира се, всичко трябва да е натурално, а не консерванти, оцветители и т.н. Много изследователи в тази област твърдят, че нарушенията в обмяната на веществата е продиктувана именно от тях, а не от прекомерната употреба на мазнини например, които си имат своя функция и дори оздравителен ефект.

Количеството на приетата храна също е важно. Но ако дълго време се придържате към препоръчителните -1500 калории, счита се, че организмът привиква към тях и ги приема за нормални и така превключва на режим, който изключва отслабването. За това е важно да се практикува така наречената „зиг-заг диета“ при която един ден приемате 1200, а в друг ден-1700 калории /това е пример, зависи от ръст и други индивидуални нужди/.

Счита се, че не бива да се прекалява със солта. Някой проучвания сочат обаче, че ако не приемате достатъчно от нея, губите само течности, а не мазнини. Това, дори и да има някакъв ефект върху кантара се отразява пагубно върху визията и човек започва да изглежда като изцеден лимон и отвътре и отвън. Освен това се оказва, че солта играе съществена роля при разграждането на мазнините. Но не бива да се прекалява- препоръчителната доза е около 5 млг.

Доста диети се градят върху пиенето на повече вода. В това има смисъл, най-малкото поради факта, че тя отмива натрупани токсини, подобрява метаболизма и тонуса като цяло. Може би, ако срещате затруднения в отслабването, причината е точно в липсата на достатъчно течности /минимум 2 литра на ден/.

Твърди се, че не бива да се яде след 18ч. Но други проучвания сочат, че незадоволеното чувство на глад винаги отключва „режим на запасяване“. Така че то трябва да бъде задоволено с нещо по-леко и усвояемо. Яжте бавно, за да усетите ситост, дъвчете продължително до втръсване. Йогите казват, че храната е хубаво да се приема „течна“ в смисъл- отлично смляна!

Битува мнение, че голямото физическо натоварване води до редуциране на килограми. Но се оказва, че някой силови и „кардио“ тренировки преобразуват мазнините в мускули, пък и възбуждат апетита. В това отношение всеки трябва да си прецени сам за себе си дали не са по-удачни разходките сред природата, бързо ходене, танци и др. Ако посещавате фитнес е добре да се допитвате до мнението на специалисти, които да ви съставят най-подходящата система от упражнения.

Понякога причините за напълняване се диктуват от стрес, особено в последно време. Мисълта се „хваща за вредна фиксидея или навик“, който е сигнал за тялото, че трябва да се „запаси с енергия“. В този случай, можете да си помогнете, като целенасочено страните от негативизъм. Подобно на всичко останало, мозъкът също се тренира чрез подходящи упражнения и смени на напрежението, чрез хубава музика, литература, приятна компания и др. Да не говорим, че е главният причинител или пък лечител в повечето случаи. Винаги подхождайте с вяра, че ще успеете, не се оказвайте или отчайвайте след първите седмици.

Това е определящо условие за успехите ви с борбата с наднорменото тегло. Не се вманиачавайте, подхождайте с лекота, разнообразие и позитивизъм. Така задължително ще постигнете целта си, а и ще повишите самочувствието си.

<

>> >