Витамин Е-Vitamin E

6
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Странични ефекти от Витамин Е
Рискове за здравето от прекомерна употреба на Витамин E

  Изследвания не са установили никакви странични ефекти от консумацията на храни съдържащи витамин Е.Въпреки това, високи дози на алфа-токоферол приети от хранителни добавки може да предизвикат редица здравословни проблеми.Кръвоизлив и прекъсване на кръвосъсирването, е един от проблемите при високи дози витамин е.Също така при прекомерна употреба на дози vitamin-e ,различни от препоръчаните,се инхибира агрегацията на тромбоцитите. 

Има много противоречиви мнения и проучвания с публикувани резултати от изследвания относно страничните ефекти от прием на високи дози Витамин Е. Ще се опитаме да Ви запознаем с някои от тях и да подчертаем Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин E, за да бъдат избегнати евентуални странични ефекти.

Две клинични проучвания са установили повишен риск от хеморагичен инсулт в участниците, са приемали алфа-токоферол; едното е включва финландски мъже пушачи, които консумират 50 мг / ден в продължение на средно 6 години.В другите опити участват голяма група от мъже лекари в Съединените щати, които консумират 400 IU vitamin-e всеки ден в продължение на осем години. Тъй като по-голямата част от лекарите в последното изследване са приемали и аспирин, това откритие може да показва, че витамин Е има тенденция да причини кървене. 

FNB е установила ULs (Допустими горни нива на прием)за витамин E основаван на потенциала за хеморагично въздействие. ULS се прилагат за всички форми на допълнителен прием на алфа-токоферол,включително осем стереоизомери, които присъстват в синтетичен витамин Е.Дози до 1000 мг / ден (1500 IU / ден на естествената форма или 1100 IU / ден на синтетична форма) за възрастни се приемат за безопасни, въпреки че данните са ограничени и се основават на малки групи от хора, които приемат най-малко 2000 IU за няколко седмици или месеци.Дългосрочен прием над UL увеличават риска от неблагоприятни последици за здравето.Не са установени Витамин Е ULs за кърмачета.

Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин E

Възраст

Мъж

Жена

Бременост

Кърмене

  200   (300 IU)

  200   (300 IU)

  300   (450 IU)

  300   (450 IU)

  600   (900 IU)

  600   (900 IU)

  800 (1200 IU)

  800 (1200 IU)

  800   (1200 IU)

  800   (1200 IU)

1000 (1500 IU)

1000 (1500 IU)

1000   (1500 IU)

1000   (1500 IU)

В два метаанализа на рандомизирани проучвания също са повдигнати въпроси относно безопасността на големи дози от витамин E, включително дози по-ниски от UL. Тези мета-анализи, свързани допълнение на малки, но статистически значимо повишение на общата смъртност.В Един анализ е установен повишен риск от смърт при дози от 400 IU vitamin-e на ден, въпреки че рискът започва да се увеличава на 150 IU. В друг анализ на проучвания на антиоксидантни добавки за превенция на заболяванията, най-високите качествени проучвания показват, че витамин E, прилаган самостоятелно (в доза гама 10 IU-5000 IU / ден, средна 569 IU) или в комбинация с до четири други антиоксиданти, значително повишен риск от смърт .

Последствията от тези анализи за потенциалните неблагоприятни ефекти на високи дози витамин Е добавки са неясни.Участниците в изследванията, включени в тези анализи обикновено са били на средна възраст или по-възрастни и имат хронични заболявания или са свързани рискови фактори. Тези участници често консумират други добавки в допълнение към витамин Е. Някои от анализираните проучвания се проведоха в развиващите се страни, в които хранителни дефицити са често срещани. Преглед на подгрупата на проучвания, при които са били дадени витамин Е добавки на здрави лица за първична профилактика на хронично заболяване,не намери убедителни доказателства, че приема на добавките с vitamin-e имат отношение към повишената смъртност.

Въпреки това, резултатите от публикувано наскоро,изследване показват, че витамин Е добавки (400 IU / ден), могат да навредят на възрастни хора чрез увеличаване на риска от рак на простатата.От последващи проучвания са преценява дали рискът от рак се свързва с изходните нива на витамин Е и селен преди прием надобавки, както и дали промените в един или повече гени биха могли да повишат риска от развитие на рак на простатата, докато приемате витамин E.