Суперлуна и пълно лунно затъмнение

2
Добави коментар
vestitel
vestitel

Суперлуна и пълно лунно затъмнение

Днес ни очаква последното пълно лунно затъмнение за годината

Суперлуна и пълно лунно затъмнение се очаква да се случи на 8 октомври.Според NASA това ще бъде последното пълно лунно затъмнение за 2014 година. То няма да е видимо за цяла Европа и Африка, както и Близкия изток, а в Средна и Западна Азия, както и в и по-голямата част от Австралия затъмнението ще е видимо при изгряването на Луната. Преди залязването на Луната природният феномен ще е видим в централните части на Северна Америка и цяла Южна Америка .

Суперлуната, наричана още кървава луна е характерна само за онези пълни лунни затъмнения, в случаите, когато те се случват малко след залеза или непосредствено преди изгрева. Тогава червеникавото отражение на изгряващото или залязващо Слънце се отразява на Луната и тя придобива кървавочервен цвят. Предишната суперлуна наблюдавахме на 15 април. Сега се очаква луната да изглежда с около 5 процента по-голяча, защото сегашното затъмнение се случва два дена преди перигея на луната.

Затова кървава луна е видима само при някои лунни затъмнения, когато те се случат близо до изгрев или малко след залез. Очакванията са, че луната ще изглежда 5.3% по-голяма спрямо последното подобно събитие на 15 април т.г. Причината е, че то се случва два дни след перигея на луната, т.е. преминаване през най-близката точка до Земята.

 Очаква се пълното затъмнение да започне  в 13:25 българско време и да продължи 59 минути.

 

Създадена на 08.10.2014 г.