Кръвното налягане и алкохолът

2
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Кръвното налягане и алкохолът

Алкохолът определено влияе на кръвното налягане. Когато за кратък период от време се приеме по-високо количество алкохол, това може да доведе до краткотрайно покачване границата на кръвното. При системно прекаляване с броя на питиетата, това може да предизвика хипертония. Не е тайна, че алкохолът има и благоприятен ефект върху организма, но само когато се приема в умерени количества, тоест от 1 до 2 питиета.

Спиртните напитки много бързо се абсорбират от стомашно-чревния тракт, преминават в кръвта, а оттам оказват влияние върху цялото тяло, координацията и работата на различните органи в човешкото тяло. Този ефект се отразява върху налягането на кръвта, като обикновено то се покачва.

Ако сте с хипотония няма да Ви навреди едно малко, дори ще има ползотворно действие, тъй като ще покачи леко кръвното. При хипертониците въпросът е малко по-сложен. Те трябва много да внимават с количеството и съответно да не прекаляват с чашките. Това е изключително опасно за здравето, особено, когато се приемат лекарства за понижаване на поддържаните стойности. Поетият алкохол ще намали търсения ефект и ще доведе до рязко покачване на кръвното с и неприятни усложнения.

Ако обичате да си пийвате, препоръчваме да го правите умерено. Желателно е хората с високо кръвно да намалят приема на алкохол, а тези с ниско да не прекаляват.

Сега ще изложим ползите и вредите на три от най-често  употребяваните видове алкохол:

Бирата. Като цяло тя е много полезна за организма в зависимост от изпитото количество. Бирата съдържа хранителни вещества, протеини, витамин В и желязо, които са полезни за здравето. В сравнение с другите алкохолни напитки, тази е най-безобидната с известни ползи за здравето. Въпреки това, бирата е вид алкохол и като такъв оказва повишаващо влияние върху кръвното. Изпиването на повече от две бири на ден не само ще покачи стойностите на кръвното, но също така и сърдечната честота. Когато сърцето работи „на високи обороти”, кръвоносните съдове се увреждат.

Виното. Често е наричано „кръвта на живота” и това е така, защото позитивите му са повече от негативите. Умереното количество червено вино разширява кръвоносните съдове и предотвратява вероятността от тяхното увреждане. Поемането на малки количества вино може леко да понижи кръвното налягане. Другите положителни качества на напитката на боговете е, че засилва имунната система и има антибактериално действие, а също така забавя стареенето. Виното подпомага кръвоносните съдове да се запазят отворени и гъвкави. Ако прекалявате с употребата му, несъмнено тези ползи ще придобият обратен ефект. Не се препоръчва смесването на вино и лекарства.

Ракията. В малки количества тя също разширява кръвоносните съдове и понижава високото кръвно налягане. Това е валидно само в случаите, когато изпитото количество не превишава 100 мл. При превишаване на препоръчителната доза, кръвното скача и предизвиква неприятни последици, като шум в ушите, нарушения с кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, водещи до инфаркт или инсулт. Ежедневната злоупотреба с този силен алкохол може да доведе до постоянно поддържане на високо кръвно, тоест хипертония. Това се отнася особен за по-възрастните хора, те трябва да бъдат изключително внимателни с какъвто и да било вид спиртни напитки.

Изводът е, че в умерени количества алкохолът не е вреден, дори може да бъде полезен, както за хипертониците, така и за хипотониците. Когато, обаче, се злоупотребява с него, последиците са с отрицателен характер. Не се лишавайте от едно питие, ако страдате от кръвно, но недейте да прекалявате.

Последно обновена: Септември 29, 2014