Неравномерното кръвно през есента

2
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Смяната на сезоните винаги влияе на кръвното налягане. Обикновено през лятото, хората се оплакват от „падане” на кръвното, а през студените дни от покачване. Тази статистика се дължи на факта, че през лятото кръвоносните съдове се разширяват, а през зимата обратно, те се стесняват, което автоматично повишава горната и долната граница.

През есента кръвното налягане е непостоянно. Самият сезон е доста променлив и съпровождащите го колебанията в атмосферното налягане, респективно на температурата влияят върху организма ни. Някои пациенти се оплакват от хипертония, а други от хипотония. Това е строго индивидуално, но по-обезпокоителното е когато измерените стойности варират. Подобно положение причинява цялостно неразположение и усещане за дискомфорт. Не бива да пренебрегваме сигналите на тялото, защото те много често са показател за по-сериозен проблем. При наблюдение на подобни скокове в налягането, говорим за симптоматична хипертония.

Причините са най-различни, но те могат да бъдат и от смесен характер. Към възможните проблеми спадат нарушаване тонуса на кръвоносните съдове, проблеми с бъбреците, хормонални нарушения, махмурлук и др. Преди да предприемете каквито и да били мерки, консултацията с лекар-специалист е задължителна. Не е изключено да е и самостоятелно заболяване, което да е наследствено, да е свързано с наднормено тегло или прием на много солени храни. Трябва да знаете кои фактори точно влияят върху кръвното Ви налягане, за да ги контролирате ефективно. Приемът на лекарства в повечето случаи е неизбежен, тъй като това е хронично заболяване и трябва да се контролира.

Другото състояние, а именно хипотония, също може да е повлияна от други фактори, като прием на някои медикаменти, сърдечни проблеми, есенна депресия, което е характерно за този сезон.

И тъй като проблемите с кръвното се изострят най-чувствително през есента, много важен момент е да следите стойностите му през деня. Когато артериалното налягане е нестабилно трябва да го мерите поне 2 пъти дневно. Полезно би било, ако си водите записки със стойностите, които да представите на лекаря. Препоръчваме измерванията да се правят приблизително по едно и също време. За тази цел ще трябва да се снабдите с надежден апарат за измерване на кръвно. Препоръчваме напълно автоматичните такива, защото те освен, че мерят с голяма прецизност са много удобни за ползване, особено при възрастните хора. Меренето се извършва точно с един бутон. Водещи в тази насока са японската марка Omron. Те улавят неравномерния пулс, а на дисплея се появява индикация, ако не правите нещо правилно. Това гарантира, че ще измерите кръвното си както трябва, от което пък и отчетените стойности ще са точни. При нас ще откриете пълна гама от апарати за измерване на кръвното като Sendo, Citizen, Unimark, които притежава модел, говорещ на български, за повече удобство, Medisana и др. Може да избирате между китков и над лакът.

През есента в организмът липсват някои витамини, необходими за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове. Ето някои билки, които ще окажат благоприятен и ободряващ ефект върху тези важни органи.

Глог – съдържа много важни витамини като C, A, B, E, P и K. Чаят от глог понижава кръвното, снабдявайки сърдечният мускул с кислорд.

Шипка – Тя укрепва стените на кръвоносните съдове и засилва имунната система, благодарение на съдържащите се в нея желязо, магнезий, фосфор, пектин и много витамини.

Калина – понижава налягането в кръвоносните съдове, нормализира холестерола и обмяната на веществата.

Последно обновена: Септември 05, 2014